Care sunt complicaţiile posibile?
De obicei, cistitele şi uretritele răspund bine la tratament şi nu pun probleme majore. Dacă nu sunt tratate cum se cuvine, există pericolul ca infecţia să ajungă, prin uretere, până la rinichi. Aici aveam de a face cu o pielonefrită, adica o infecţie a rinichiului, care poate chiar să se cronicizeze, provocând daune ireversibile. Cum se tratează?
Printr-o analiză de laborator se stabileşte dacă în urină există sânge, puroi sau bacterii. Dacă banuiala se confirmă, tratamentul constă în antibiotice, care vor fi prescrise de medic, în funcţie de bacteria vinovată. Simptomele ar trebui să dispară sau să se diminueze în câteva zile, însă trebuie făcut tratamentul complet, altfel este posibil ca infecţia să revină. Între timp, poţi să bei multă apă, ceea ce va dilua urina şi va face ca bacteriile să se elimine mai uşor. Pentru dureri, poţi să foloseşti un analgezic uşor (ibuprofen, acetaminofen). Cum se previne?
Pentru a preveni infecţiile urinare, bea multa apă, mergi la toaletă imediat după contactul sexual şi, bineînţeles, ai mare grija la igiena intimă. Curăţarea zonei genitale se face dinspre faţa către spate, pentru a nu aduce bacteriile din anus la uretră. Iar produsele de igienă intimă (geluri, spray-uri, serveţele umede) se folosesc cât mai rar sau chiar deloc pentru că nu fac decât să irite şi uretra şi vaginul, micşorându-le rezistenţa.