Tot mai mulţi specialişti în nutriţie explică dezavantajele utilizării zahărului în alimentaţie. Nu numai că îngraşă, dar este şi nesănătos. De ce să nu încerci nişte alternative sănătoase la zahăr, care aduc beneficii organismului. Vezi care sunt acei îndulcitori naturali, sau cu ce să înlocuieşti zahărul. Sirop de agaveSiropul de agave provine din aceeaşi plantă din care se face tequilla. Este mai dulce decât zahărul şi are un indice glicemic mai mic, ceea ce înseamnă că vei consuma puţin şi va avea impact mai mic asupra organismului tău.Siropul de agave are şi un dezavantaj, acela că 82% din dulceaţa lui este fructoză, un tip de glucidă care poate face probleme unora dintre cei care o consumă. Dacă nu exagerezi cu consumul, sănătatea ta va fi în siguranţă, deoarece fructoza se găseşte în majoritatea fructelor de pe piaţă.Miere de albineMierea de albine este unul dintre cele mai sănătoase alimente, cu efecte benefice asupra sistemului imunitar, pielii, ochilor, etc.Plină de substanţe nutritive şi sănătoase, mierea are un singur neajuns, acela că nu trebuie pregătită la temperaturi înalte, dacă vrei să beneficiezi de toate proprietăţile ei.Ca îndulcitor, merge în aproape majoritatea produselor dulci şi prăjituri. Suc de fructePe cât posibil, multe reţete dulci pot fi preparate cu suc de fructe în loc de sirop de zahăr, iar gustul este mai bun, aroma mai intensă şi mai este şi plin de vitamine.Bineînţeles că nu poţi îndulci un ceai sau o cafea cu suc de portocale, dar le poţi înlocui din când în când, iar unele prăjituri chiar pot fi adaptate pentru a înlocui făina şi zahărul cu piure de fructe sau suc natural.SteviaStevia este un produs nou şi încă relativ controversat. Provine dintr-o plantă din America de Sud, ceea ce înseamnă că este 100% naturală, dar, pe de altă parte, este de 100 de ori mai ducle decât zahărul şi seamănă cu acesta în sensul în care conţine "calorii goale", fără valoare nutritivă.Spre deosebire de aspartam, sucraloză şi alţi îndulcitori chimici, stevia este o alternativă mai sănătoasă, dar gustul puternic nu este pe placul tuturor.Sursa foto cană zahăr: Shutterstock