Începe vaccinarea contra gripei porcine

.

Astăzi începe imunizarea împotriva virusului AH1N1, aşa-zisa gripă porcină, cu vaccinul Cantgrip, creat de Institutul Cantacuzino.

Primele 250.000 de doze au fost livrate încă de ieri către direcţiile de Sănătate Publică din Bucureşti şi Moldova, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Până la începutul săptămânii viitoare se vor livra şi celelate doze, peste un milion, necesare în restul ţării. Transportul se va realiza ca şi până acum, sub pază oferită de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Deocamdată sunt vaccinate persoanele care lucrează în sistemul sanitar şi cei care asigură siguranţa naţională şi locală. Următorii pe listă sunt elevii de liceu şi studenţii. Vaccinul nu este obligatoriu, însă specialiştii ne recomandă să-l facem, el fiind singura modalitate cu adevărat eficientă de a evita îmbolnăvirea. Imunizarea este recomandată şi celor care au făcut vaccinul antigripal sezonier, pentru că cele două vaccinuri acopera tulpini diferite.

Cantgrip nu se va gasi în farmacii. Este disponibil doar prin Ministerul Sănătăţii şi doar pentru categoriile stabilite. Însă până la sfârşitul lui 2010 se vor produce 10 milioane de doze şi probabil că se vor putea vaccina toţi cei care o doresc.

Deşi, la nivel mondial, există dubii cu privire la siguranţa vaccinului pandemic, Ministerul Sănătăţii anunţă că vaccinul Cantgrip a trecut prin toate testele şi a primit toate aprobările necesare. Singurele reacţii adverse, după spusele specialiştilor, sunt roşeaţa, starea febrilă uşoară şi alergiile minore, adică aceleaşi ca şi în cazul vaccinului antigripal sezonier.

Foarte multe persoane rămân nevaccinate, pentru moment. Ce au de făcut acestea pentru a se proteja? Ministerul Sănătăţii ne recomandă să ne spălăm des cu apă şi săpun, inclusiv pe faţă, să folosim batista de unică folosinţă atunci când strănutăm, să evităm aglomeraţiile şi călătoriile în străinătate pe cât posibil şi să folosim măşti de protecţie când e cazul. Nici gesturile de tandreţe nu mai sunt sigure. Specialiştii ne recomandă să evităm îmbrăţişările sau alte tipuri de contact apropiat.    

Cine are ghinionul să se îmbolnăvească trebuie să se izoleze la domiciliu şi să-şi sune medicul de familie pentru a stabili un control în afara orelor de program, când cabinetul şi sala de aşteptare sunt goale. Se poate merge şi la camera de gardă. În schimb, este interzisă automedicaţia, care poate face mai mult rău decât bine, şi în special antibioticele luate fără reţetă.

Până în data de 26 noiembrie, totalul cazurilor de gripă porcină, în România, ajunsese la 2666. S-au înregistrat două decese prin gripă nouă, un bărbat şi o femeie, ambii obezi, diabetici şi hipertensivi.

Numai pe 25 noiembrie s-au descoperit 211 cazuri noi. Unii specialişti sunt de părere că numărul persoanelor infectate ar fi mult mai mare, doar că nu toate sunt diagnosticate, oamenii confundând gripa nouă cu o simplă răceală.

Află şi cât de periculoasă este gripa porcină.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton