Nu vrei să renunți la cereale în timpul postului? Cu ce înlocuiești produsele lactate? Lapte de migdale sau lapte de soia?
Nici laptelele de soia, nici laptelele de migdale nu respectă definiția clasică a laptelui. Laptele de migdale și cel de soia se obține prin înmuierea în apă a migdalelor sau a boabelor de soia, prin pasarea și filtrarea rezultatului.
Diferențe și asemănări între laptele de soia și laptele de migdale
Laptele de soia are mai multe proteine decât cel de migdale
Laptele de migdale are mai puține glucide și lipide decât laptele de soia
Laptele de soia este mai popular decât laptele de migdale
Laptele de migdale poate înlocui cu succes laptele de vacă în dulciuri
Laptele de soia poate fi folosit în salate, sosurile pentru paste sau în piure
Laptele de soia are un gust mai neplăcut, față de laptele de migdale
Valorile nutriționale
Laptele de migdale este mult mai nutritiv. 250 ml de lapte de migdale are 90 de calorii, 3 mg grăsimi, 1 g de fibre și 1 g de proteine. Laptele de migdale e bogat în mangan, seleniu și vitamina E.
Laptele de soia se apropie cel mai mult de valoarea nutrițională a laptelui de vacă. 250 ml de lapte de soia are 110 calorii, 10 mg de proteine, 4 g de grăsimi și 14mg de carbohidrați. Laptele de soia este bogat în calciu, fier, sodiu și riboflavină.
Pericolele consumului de lapte de soia sau lapte de migdale
Laptele de migdale nu este recomandat persoanelor ce au diverse afecțiuni ce țin de tiroidă, întrucât inhibă funcționarea corectă a tiroidei și interferează cu absorbția corectă a iodului.
Laptele de soia conține fitoestrogeni ce poate scădea nivelul testosteronului la bărbați și poate grăbi pubertatea la tineri. Acest tip de lapte poate cauza alergii.