Crezi că munca, traficul sau şeful sunt de vină pentru starea ta de oboseală? Să ştii că, de multe ori, obiceiurile de zi cu zi sunt cele care-ţi mănâncă energia.
Am rugat specialiştii să ne dea câteva trucuri utile pentru a te energiza peste zi, atunci când simţi că bateriile îţi sunt „pe ducă“. Sfaturile sunt oferite de dr. nutriţionist Corina Zugravu, lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, psihologul Andreea Dîrzu şi de dr. Ozana Moraru, chirurg oftalmolog şi director medical la Centrul Oftalmologie „Oculus“. Sperăm să te ajute să te remontezi în această primăvară.
Când ţi se pare că nimănui nu-i pasă de tine
Primul lucru de făcut ca să te simţi mai bine este să începi să-ţi hrăneşti hedonismul, spune psihologul, căci nu o va face nimeni pentru tine. Încearcă să faci măcar patru lucruri plăcute pentru tine în fiecare zi. Ai zice că-i simplu. Pentru inspiraţie, poţi apela la cartea Evelynei Bissone Jeufroy, „Patru plăceri pe zi“. O altă strategie menită să-ţi conserve energia psihică este să te pui pe tine înainte de toate. Adesea, avem tendinţa, atunci când avem multe lucruri de făcut, să ne concentrăm asupra a ceea ce e mai greu şi presant, metodă care are toate şansele să ne obosească şi să ne frustreze. Aşa că, decât să te frustreze toată ziua faptul că nu ţi-ai făcut programare la coafor, mai bine faci asta la începutul zilei de lucru. Deadline-urile pot să mai aştepte două minute!
Dacă n-ai chef de nimic
Să nu crezi însă că starea psihică e mereu vinovată de moleşeala ta. Există o teorie conform căreia comportamentul influenţa psihicul. De exemplu, când eşti tristă, dacă zâmbeşti, dispoziţia ta se va îmbunătăţi. E valabil şi pentru energizarea mentală: fii activă fizic, şi asta se va simţi şi în cheful tău de viaţă, te îndeamnă psihologul.
Eşti în «pană de benzină»
Pentru a avea energie fizică, ai nevoie de „combustibil“: proteine, carbohidraţi şi lipide, dar însoţite de vitamine şi minerale, pentru a fi uşor metabolizate. Nutriţionistul spune că cele mai potrivite ronţăieli sunt cele cu indice glicemic mic, care taie pofta de mâncare, precum fructele oleaginoase: nuci, alune, arahide. În privinţa cantităţii, un pumn pe zi o să-ţi aducă fibre, minerale, calorii sănătoase şi îndepărtarea senzaţiei de foame. Cât să fie acest pumn?! Cât îl ai tu (dacă eşti Ghiţă Mureşan… e mai mare, dacă eşti o fată firavă, evident, mai mic). Energie instant îţi oferă şi o ceaşcă de ceai concentrat, verde sau negru. Cantitatea de cofeină e mai mică decât în cazul cafelei, dar primeşti în schimb antioxidanţi şi substanţe aromate, cu efect stimulator. Ca să tai din gustul amar, nutriţionistul te sfătuieşte să îndulceşti ceaiul cu câteva linguriţe de lapte degresat.
Dacă nu ai cantitatea suficientă de lumină în încăperea în care lucrezi, ochii tăi fac un efort deosebit pentru a putea citi sau scrie, avertizează oftalmologul. De acest efort nu eşti conştientă, dar el se materializează prin dureri de cap, senzaţie de ochi obosiţi sau chiar de tensiune în spate. Aceasta oboseală oculară, asociată zgomotul din jur, poate determina o capacitate redusă de concentrare şi un randament scăzut. Ai grijă ca iluminatul, natural sau artificial, să fie suficient: lumina directă pe carte, hârtii sau pe tastatură e net superioară unei lumini indirecte sau directe, dar de la distanţă; deci e de preferat o lampă de birou unei lămpi de perete sau din tavan. De asemenea, lumina uşor galbenă e mai odihnitoare decât lumina albă, mai ales de neon, mai spune oftalmologul. Dar indiferent de cantitatea şi calitatea luminii la birou, aceasta nu poate suplini ochelarii de citit, acolo unde e nevoie de ei! Lipsa ochelarilor sau nepurtarea lor, deşi au fost prescrişi de oftalmolog, poate crea oboseală oculară şi randament scăzut în muncă mult mai mult decât lumina insuficientă.
Te simţi înţepenită?
Fă câteva exerciţii de stretching. Scopul acestor mişcări lente este să creşti fluxul sanguin prin umeri, prin braţe şi prin abdomen. Astfel, vei creşte uşor temperature corporală şi te vei simţi înviorată. Stai în picioare, pune mâinile la ceafă şi apleacă-te la 90 grade. Menţine poziţia câteva secunde. Repetă de 5-10 ori şi concentrează-te să menţii coloana dreaptă. Stai aşezată pe scaun. Întinde braţele lateral. Roagă două colege să te prindă de încheieturi şi să tragă concomitent, nu prea puternic, timp de 10-15 secunde. Repetă exerciţiul de trei ori. Pune palma pe urechea dreaptă şi împinge capul spre umărul stâng, apoi invers. Repetă de câteva ori. Stând pe scaun, ridică mâinile la verticală, cu palmele în interior, şi apleacă-te până atingi podeaua cu vârfurile degetelor. Repetă de 15 ori.