Schimbarea sezonului poate aduce schimbări în starea de spirit sau cea de sănătate. De multe ori ne putem lupta cu o stare de oboseală sau cu astenia, dar cum ne dăm seama când avem cu adevărat o problemă?
Dr. Georgiana Coșneanu, medic primar Medicină de Familie, ne învață cum să recunoaștem semnele unei imunități scăzute și, mai ales, cum putem interveni pentru a corecta sau preveni această problemă.
Semne că ai imunitatea scăzută
Semnele unei imunități scăzute includ oboseala și astenia, care pot apărea chiar și în cazul unui somn adecvat și în absența eforturilor fizice sau intelectuale intense. De asemenea, persoanele cu imunitate scăzută pot experimenta episoade frecvente de infecții virale, precum răceala, gripa, herpesul, verucile și condiloamele, înregistrând mai mult de trei astfel de infecții pe an.
În plus, pot dezvolta infecții neobișnuite, cum ar fi otitele, sinuzitele, pneumoniile, infecțiile urinare, diareea cronică și infecțiile fungice cutanate sau ale mucoaselor (cum ar fi cele bucale sau genitale) care persistă sau se repetă cel puțin de două ori pe an.
Persoanele cu imunitate scăzută pot fi predispuse la infecții bacteriene care, în mod normal, ar fi inofensive și pot necesita tratament cu antibiotice intravenoase. Alte semne pot include apariția aftelor bucale, vindecarea lentă a rănilor și cefaleea persistentă.
Fumatul și consumul de alcool, un pericol pentru sănătate
”Factorii care pot slăbi sistemul imunitar al unei persoane în sezonul rece includ oboseala acumulată prin efort fizic sau psihic intens și prelungit, precum și lipsa somnului adecvat și de calitate. De asemenea, o alimentație necorespunzătoare, caracterizată prin haos caloric, exces de calorii și sărăcie în substanțe nutritive, poate avea un impact negativ. Lipsa mișcării fizice și a expunerii la soare, depresia, izolarea socială și stresul psihic prelungit sunt factori suplimentari care pot slăbi sistemul imunitar.
Consumul constant de substanțe toxice, cum ar fi fumatul și consumul de alcool, poate agrava și mai mult problema. Neglijarea igienei personale, infecțiile sau inflamațiile acute netratate, inclusiv cele stomatologice, și afecțiunile cronice nemonitorizate și necontrolate pot contribui la slăbirea imunității. În mare parte, acești factori pot fi controlați individual pentru a preveni efectele negative asupra imunității.
Cu toate acestea, unele condiții medicale pot necesita gestionare medicală și suplimentarea alimentației cu vitamine sau alte substanțe pentru a îmbunătăți imunitatea, iar vaccinarea poate fi o opțiune recomandată de medic pentru persoanele aflate în grupurile de risc, cum ar fi vaccinarea antigripală sau antipneumococică”, explică Dr. Georgiana Coșneanu, medic primar Medicină de Familie, pentru UNICA.ro.
„O atenție deosebită se acordă vitaminei D în perioada rece”
Suplimentele pot veni în ajutorul sistemului natural de apărare al organismului, potrivit specialistului, însă este important de reținut că administrarea lor trebuie să înceapă odată cu sezonul rece, de la jumătatea lunii septembrie, și că respectarea tuturor condițiilor preventive enumerate anterior trebuie menținută chiar și în cazul administrării acestora. Acestea pot fi luate cu mici pauze pe toată perioada sezonului rece (până la jumătatea lui aprilie).
”Suplimentele cele mai indicate sunt cele care conțin vitamine (în special cele cu rol antioxidant-A, C, D, E, dar și unele vitamine din grupul B) și minerale (zinc, cupru, seleniu), combinațiile de pre- și probiotice, dar și anumite substanțe cu rol în reglarea și întărirea imunității (de exemplu, quercetina, din anumite specii de ciuperci, din produse apicole). O atenție deosebită se acordă vitaminei D în perioada rece, deoarece expunerea la soare scade, iar în aceste condiții organismul nu o poate sintetiza”, adaugă Dr. Coșneanu.
Care sunt alimentele indicate
Din fericire, putem preveni sau interveni în astfel de situații nu doar cu suplimente, ci și printr-o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional (care să conțină și fibre, proteine de bună calitate, minerale și vitamine), ceea ce înseamnă alimente cât mai puțin procesate, din surse integrale, dar și evitarea exceselor calorice, a grăsimilor saturate și a carbohidraților rafinați, cum este zahărul, evitarea „răsfoirii” și a servirii mesei la ore târzii.
„Dintre alimentele esențiale se numără legumele și fructele, din care organismul reține vitaminele și mineralele pe care le utilizează în procesele metabolice, precum și în sinteza de anticorpi și alți factori implicați în imunitate. De asemenea, fibrele își au originea în vegetalele crude, nepreparate termic, vegetale de care putem profita din plin toamna.
Fibrele au un rol important în sănătatea digestiei și hrănesc flora intestinală (bacteriile bune), care este de asemenea implicată în menținerea imunității, dar are o strânsă legătură și cu starea noastră de echilibru psihic (conform studiilor). Flora intestinală poate fi menținută și prin consumul murăturilor, la care recurgem în sezonul rece, în locul salatelor”, recomandă Dr. Coșneanu.
Alți nutrienți importanți sunt proteinele, care au rol în toate procesele de sinteză în general (refacerea de celule, țesuturi, formare de hormoni, ADN), dar și a tuturor compușilor care participă la menținerea imunității. Proteinele pot fi procurate din produsele de origine animală (carne, ouă, brânzeturi, lactate), dar acestea, în cantități mari, pot veni cu un aport mare de grăsimi nedorite (saturate).
Așadar, acestea nu trebuie consumate în exces, ne putem la carne slabă de pasăre, pește, iaurt, brânză slabă proaspătă, ouă, și pot fi suplimentate cu proteine de origine vegetală (fasole uscată, mazăre, linte, năut, hrișcă), iar oleaginoasele (nuci, alune, caju, migdale – consumate crude) pe lângă proteine de bună calitate vin și cu un aport de grăsimi sănătoase.
De ce nu trebuie să nu luăm pastile de capul nostru
Medicul atrage atenția că preparatele recomandate pentru întărirea imunității se dau de obicei în scop profilactic, adică pentru a preveni episoadele frecvente de viroze sau alte infecții, sau pentru a preveni formele severe sau complicate ale acestora, iar unele se recomandă chiar în timpul unor astfel de episoade.
„Chiar dacă majoritatea sunt complexe de vitamine și minerale sau preparate homeopate ori naturiste, trebuie știut că în unele condiții sunt de evitat, cum este în cazul gravidelor sau în cazul persoanelor cu boli autoimune sau predispuse la alergii, caz în care sistemul imun prezintă o hiperactivitate, iar astfel de suplimente ar putea face mai mult rău. Ideal este să ne putem obține nutrienții necesari din alimentație, dar în ritmul zilelor noastre este un ideal greu de atins, deoarece timpul și resursele alimentare de calitate din punct de vedere nutrițional au devenit limitate.
Desigur, putem avea grijă să mâncăm la timp, să nu mâncăm excesiv și să evităm semipreparatele și produsele rafinate și ultraprocesate, dar tot riscăm să ne privăm organismul de acei micronutrienți care ne sunt necesari pentru procesele complexe ale organismului, cum este și sistemul imunitar”, arată Dr. Coșneanu.
Cum ne ferim de viroze
Totodată, deoarece în sezonul rece apar și se înmulțesc virozele, medicul atrage atenția că ar trebui să evităm pe cât posibil încăperile aglomerate și să nu stăm în preajma persoanelor care prezintă simptomele unei viroze. Purtarea măștilor chirurgicale poate fi utilă, dar nu suficientă, astfel că igiena mâinilor și a alimentației (spălarea fructelor și legumelor) rămâne valabilă. indiferent de frecvența virozelor.
În plus, pentru a gestiona mai ușor stresul și anxietatea în timpul iernii, medicul recomandă mișcarea în aer liber, în săli dedicate, dar și acasă, dar și socializarea ca măsuri pentru a ne putea menține psihicul în echilibru. Totodată, un program corespunzător de odihnă, somn suficient și relaxare sunt absolut necesare în perioada în care orele puține cu lumină naturală și zilele în general întunecate din sezonul rece ne pot predispune chiar la depresie.