În miezul pademiei de coronavirus, s-au născut multe mituri și ipoteze. O ipoteză foarte populară este aceea că soluția la pandemie ar fi imunitatea de turmă – din păcate, aceasta rămâne doar un vis până când vom avea un vaccin, după cum arată Science Alert.
Ce este imunitatea de turmă și cum funcționează ea
Imunitatea de turmă este un concept epidemiologic care descrie o situație în care majoritatea membrilor dintr-o populație sunt imuni la o boală, astfel încât boala respectivă nu se poate împrăștia în rândul acelei populații.
Un exemplu este oreionul, care are o rată de răspândire de 10-12 – ceea ce înseamnă că o persoană infectată poate răspândi boala către alte 10-12 persoane, iar acele persoane, la rândul lor, către altele. Cu o asemenea rată de răspândire, 95% din populația globului s-ar îmbolnăvi de oreion dacă nu ar exista un vaccin.
Citeşte și: Care sunt singurele țări din lume unde nu a ajuns coronavirus
Existența unui vaccin și folosirea lui scad însă drastic rata de răspândire a virusului. Dacă suficient de mulți oameni sunt vaccinați împotriva bolii, atunci acel procent mic care rămâne nevaccinat va fi protejat de boală, întrucât aceasta nu se va mai răspândi. Pentru oreion, este nevoie ca 92% din populație să se vaccineze pentru a se construi așa-numita imunitate de turmă.
De ce imunitatea de turmă nu poate fi o soluție de prevenție a îmbolnării cu noul coronavirus
Rata de răspândire a coronavirusului este mai mică decât la oreion, o persoană bolnavă de COVID-19 îmbolnăvind în medie alte trei persoane. Astfel, 70% din populație ar ajunge să contracteze virusul. Dacă 70% din populație este însă infectată, atunci în mod clar nu se poate vorbi despre o prevenție de succes a îmbolnăvirii, ci din contră.
Citeşte și: Un vaccin românesc anti-coronavirus, în testare, la Timișoara. Când va fi gata
Mai mult, un procent mare de îmbolnăviri ar însemna copleșirea sistemelor de sănătate de pretutindeni (chiar mai mult decât în prezent) și moartea a 0,35-0,7% din populația fiecărei țări în parte. Imunitatea de turmă nu este o soluție realistă la pandemie, atâta timp cât nu există încă un vaccin viabil împotriva noului virus.
Până la descoperirea acelui vaccin, tot ce putem face este să respectăm regulile de igienă personală cu strictețe și să respectăm măsurile impuse de autorități de a sta în casă.
Foto: 123rf.com
Ultima modificare martie 31, 2020 7:37 pm