Pandemia de COVID-19 are un impact pe termen lung asupra sănătății mintale la nivel global, după cum subliniază Organizația Mondială a Sănătății.
Avertismentul vine în contextul unei reuniuni la Atena a miniștrilor și oficialilor din domeniul sănătății, după cum relatează AFP, citat de Agerpres. OMS arată într-un comunicat: „De la anxietatea legată de transmiterea virusului, la impactul psihologic al izolării la domiciliu şi al autoizolării, la consecinţele legate de şomaj, dificultăţi financiare şi excluziune socială, […] toată lumea este afectată într-un fel sau altul”.
OMS mai subliniază că pandemia de COVID-19 urmează să aibă un „impact pe termen lung şi de anvergură”. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat în cadrul deschiderii forumului de la Atena că este vorba despre „o componentă cheie a sănătăţii noastre” și că „este nevoie de acţiunea imediată” a guvernelor. La forum participă miniștri din regiunea OMS Europa, aceasta incluzând 53 de țări. Tot el a spus: „Trebuie să vorbim deschis despre stigmatul care însoţeşte sănătatea mintală”.
Citește și: Predicții pesimiste: valul patru al pandemiei se va lăsa cu multe spitalizări și decese
Citește și: Statistici îngrijorătoare: foametea s-a înrăutățit la nivel mondial. Aproape un sfert din populația Africii e subnutrită
Citește și: Sondaj: 28% din tinerii români nu au avut viață sexuală în pandemie
Citește și: ONU atrage atenția: „Următoarea pandemie este aproape”
Sănătatea mintală a populației nu a fost afectată doar de „contaminarea și teama de a fi contaminat”. ONU a explicat: „Stresul legat de inegalităţile socio-economice şi efectele carantinei, a izolării, închiderea şcolilor şi a locurilor de muncă au avut consecinţe enorme”.
Și directorul OMS Europa, dr. Hans Kluge, și-a exprimat părerea cu privire la această problemă: „Pandemia a zguduit lumea. Peste patru milioane de persoane au murit în întreaga lume, veniturile au fost distruse, familiile şi comunităţile au fost separate, companii au dat faliment. Sănătatea mintală şi bunăstarea trebuie privite ca drepturi fundamentale ale omului”.
Recomandările OMS includ îmbunătățirea serviciilor de sănătate mintală în general, îmbunătăţirea accesului la îngrijire cu ajutorul tehnologiei digitale, creşterea serviciilor de asistenţă psihologică în instituțiile de învățământ și la locul de muncă şi pentru persoanele care lucrează în prima linie în lupta împotriva COVID-19.
Foto: 123rf.com