Cum te îmbolnăvește locuința ta

.

Știai că 65% dintre răcelile și bolile pe care le faci sunt luate din casa în care locuiești? Vezi care sunt obiceiurile zilnice, care îți pun în pericol sănătatea.
Când dai cu aspiratorul, podeaua ta poate părea curată, dar aerul pe care îl inhalezi este plin de particule de praf. Aceste particule conțin concentrații mari de metale grele, pesticide și alte chimicale ce cresc riscul apariției alergiilor, potrivit cercetătorului David MacIntosh, citat de webmd.com. O soluție ar fi să investești aspiratoare cu filtru HEPA, despre care se spune că rețin aceste particule dăunătoare.

Nu îți schimbi săptămânal lenjeria de pat

În mod normal, aproximativ 1.5 milioane de celule moarte se desprind de pe piele într-o oră și se adună în fețele de pernă și în saltele, alături de acarieni. Dr. Phillip Tierno, de la Centrul Medical Langone din New York, susține că saltelele își dublează greutatea în 10 ani, din cauza acumulării de păr, secreții umane, mucegai, bacterii, chimicale, praf, acarieni, părți din insecte și alte particule. În 5 ani, 10% din greutatea unei perne este reprezentată de acarieni pe care îi inhalezi în timp ce dormi, expunându-te la alergii. Te poți proteja, folosind lenjerii de pat impermeabile, care împiedică trecerea acestor microbi, și schimbându-ți lenjeria săptămânal. De asemenea, spală-ți lenjeria de pat murdară la temperaturi ridicate, între 60 și 90 de grade Celsius.

Folosești un burete de vase

Bucătăria este cea mai murdară cameră din orice casă, din cauza insectelor moarte și a microbilor care sunt aduși de alimentele pe care le consumăm. Carnea, de exemplu, poate fi contaminată cu E-colli, dar și cu alți viruși și bacterii. De câte ori folosești un burete de vase, împrăștii acești microbi prin toată bucătăria, pentru că buretele și cârpa de spălat vase sunt cele mai murdare instrumente. Știm că nu poți să te lipsești de ele, așa că protejează-te de bacterii și virusi, păstrând buretele într-o soluție cu clor și apă, înainte să ștergi orice suprafață. În plus, după ce ai folosit buretele, lasă-l la uscat, pentru că astfel ucizi aceste micro-organisme. Poți, de asemenea, să fierbi buretele o dată pe săptămână.

Îți deschizi geamurile

Aerisirea camerelor îți aduce o gură de aer proaspăt, dar nu este tot ce intră în locuința ta. Aerul pe care îl respirăm este tot mai poluat, iar când deschizi geamurile, îi permiți să pătrundă și în casa ta. Bacteriile, mucegaiul, fumul de țigară, virușii, părul de animale, acarienii și polenul sunt printre cei mai comuni poluanți. O soluție ar fi să lași geamurile închise și să pornești aerul condiționat, pentru că aceste aparate au filtre care împiedică pătrunderea microbilor în aer. Totuși, aerul condiționat nu absoarbe decât particule mari, așa că te mai poți gândi și la un sistem de purificare a aerului.

Stai în fața televizorului

Poate e comod să stai în fața televizorului, când vii de la muncă, dar acesta este unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri pe care le-ai putea avea, mai ales dacă urmărești emisiunea ta preferată mâncând o pungă de chips-uri. Ai putea, însă, să stingi televizorul, să renunți la gustarea nesănătoasă și să mergi să faci o plimbare.

    
Vedete din Romania Vedete internationale