Ştiai că lenjeria pe care o porţi afecteaza sănătatea vaginului? Află şi alte lucruri utile despre igiena corecta a zonei genitale feminine. Obsedate de igiena intimă, multe femei…
… sunt gata să încerce orice soluţie care le promite un parfum proaspăt şi o curăţenie perfectă. De fapt, acestea nu numai ca nu sunt necesare, dar pot chiar să devină periculoase.
Igiena excesivă dăunează
Zona genitală feminină are propriul ei sistem de curăţare aşa că spălarea repetată dăunează, putând să usuce mucoasa externă. Acelaşi efect îl au şi unele serveţele umede, dar şi sprayurile sau alte produse asemănătoare.
Tot ce îţi trebuie pentru igiena intimă este un produs tip gel sau loţiune pentru spălare, cu Ph adaptat zonei – pH-ul pielii este neutru, pe când al zonei genitale este uşor acid. Din fericire oferta este îndeajuns de bogată încât să alegi ce vrei, după preferinţe şi buget. Ţine cont doar că produsele intime nu trebuie să aibă parfumuri şi coloranţi.
– Carefree, gel intim, 9 lei – Cleanic, loţiune intimă, 14 lei – Eucerin, săpun intim, 34 lei – Clorane, săpun intim, 17 lei – Nivea Intimo, 14 lei – Uriage, gel intim, 30 lei
Cu aceste produse se spală o dată pe zi vulva, adică organele genitale externe, fără a introduce săpun sau gel în vagin. Direcţia corectă este dinspre faţă înspre spate pentru a nu aduce bacterii din zona anală către vagin sau uretră. Aceste bacterii pot provoca vaginite sau infecţii urinare, foarte frecvente la femei, tocmai din cauza apropieri dintre uretră şi anus.
Tot pentru a preveni răspândirea de bacterii, zona anală trebuie păstrată cât mai curată, iar după fiecare act sexual este necesar un duş.
Spălaturi vaginale, numai la recomandarea medicului
Spălăturile vaginale, realizate manual cu săpunul sau cu dispozitive speciale şi substanţe din farmacie, nu numai că sunt total inutule, dar pot să devină periculoase. În primul rând, vaginul se curăţă singur datorită secreţiilor, iar aciditatea sa omoară microorganismele care nu au ce căuta acolo. Un vagin sănătos nu trebuie nici spălat cu săpun, nici dezinfectat cu diverse substanţe.
În al doilea rând, riscul infecţiilor este mai mare când faci spălături pentru că echilibrul bacterian al vaginului este îndeajuns de fragil încât să poată fi distrus de substanţele pe care le introduci înăuntru. Iar un dezechilibru al bacteriilor benefice înseamnă mai multe şanse de supravieţuire pentru bacteriile periculoase. Iar dacă foloseşti irigatoare sau alte dispozitive pentru spălături vaginale, riscul infecţiilor este dublu pentru că, probabil, nu vei sta să le sterilizezi la fiecare folosire. Orice obiect introdus în vagin reprezintă un risc de infecţie.
Aşadar, spălăturile vaginale se fac numai la recomandarea medicului, cu medicamentele indicate de el. De obicei asta se întâmplă în cazul afecţiunilor ginecologice şi mai puţin în cazul persoanelor sănătoase.
Lenjerie de calitate pentru sănătatea genitală
Şi lenjeria pe care o porţi joacă un rol important în sănătatea zonei intime. De fapt, ideal ar fi să nu porţi lenjerie deloc pentru ca pielea să poată respira, dar dacă nu poţi renunţa la ea poartă un slip lejer, din bumbac natural. Sunt de evitat materialele sintetice, dar şi slipul tanga sau boxerii, care nu lasă pielea să respire şi favorizeaza umiditatea – bacteriile se dezvoltă cel mai bine în medii calde şi umede.
Cel puţin pe timul nopţii ar fi bine să renunţi de tot la lenjerie. Iar ziua, ai grijă la pantaloni şi dresuri. Îmbrăcămintea prea strâmtă şi din materiale sintetice te face să transpiri şi păstrează umiditatea înăuntru, deci din nou se crează acel mediu propice dezvoltării de bacterii. Din punctul de vedere al sănătăţii genitale sunt indicaţi pantalonii lejeri şi subtiri, periculoşi fiind jeanşii skinny şi orice alt pantalon strâmt.
Din acelaşi motiv nu sunt indicate nici absorbantele zilnice. Le poţi purta înaintea şi imediat după menstruaţie pentru a preveni accidentele, dar nu ai de ce să le porţi pe tot parcursul lunii. O anumită cantitate de secreţii vaginale este absolut normală, rolul acestora fiind de a curăţa şi proteja vaginul.
Aceleaşi reguli se aplică şi în zilele de menstruaţie, deşi probabil că vei simţi nevoia să te speli mai des de o dată pe zi. În rest, schimbă absorbantul sau tamponul cel puţin de patru-cinci ori pe zi şi nu-l atinge decât după ce te-ai spălat bine pe mâini. De fapt, spălarea mâinilor este importantă pe tot timpul lunii, şi înainte, şi după ce foloseşti toaleta.
Tampoanele interne, deşi prezintă un risc mai mare de infecţii pot fi folosite în siguranţă atâta timp cât sunt schimbate suficient de des şi numai cu mâinile curate. De reţinut că tampoanele se folosesc numai în zilele de menstruaţie, iar mărimea lor se adaptează la cantitatea de lichid menstrual.