Afla-ti tipologia dupa sindromul premenstrual

.

Ni se deschide portiera, ni se tine umbrela si suntem salvate primele in caz de naufragiu. Asta, dintre avantaje. Cat despre neajunsuri, majoritatea femeilor pun in capul listei ciclul menstrual.
Din fericire, exista multe metode prin care putem diminua disconfortul legat de menstruatie.

De exemplu chimic, cu ajutorul pilulelor anticonceptionale sau al altor medicamente hormonale ciclul poate fi disciplinat si redus cantitativ. Medicul specialist iti va prescrie exact produsul de care ai nevoie si care iti este cel mai potrivit.

Alt remediu universal este sportul. De altfel, sportivele de performanta au ciclu foarte tarziu (dupa 16-17 ani), si nici nu fac prea mare caz de el. Si nu intamplator! Sportul de orice fel este folositor, mai ales cel care pune in miscare tot corpul, ca atletismul sau innotul. Insa, bineinteles, nu practicat chiar in zilele critice, cand se recomanda mai degraba repausul, ci in rest! Femeile sedentare au, fata de cele iubitoare de miscare, cu pana la 75% mai multe probleme: dureri, hemoragie abundenta, sindrom pre-menstrual accentuat.

Alta metoda eficienta este dieta saraca in proteine. Dr. Evans sustine chiar ca menstruatia este rezultatul unei „intoxicari cu proteine”. In special in „zilele acelea” este important sa mananci foarte „light”, preferabil cruditati. Fara proteine animale, ca-ntr-o zi de post! Chiar daca te simti devitalizata, solutia nu e sa compensezi prin mancare. Mai degraba, compenseaza prin odihna. Lasa „recuperarile” pentru perioada urmatoare cand si digestia va fi mai buna.

Patru tipologii diferite

In functie de manifestarile din perioada premenstruala, femeile se impart in patru categorii. Acestea nu sunt batute in cuie. Pot varia de la o luna la alta, pentru aceeasi femeie, dar exista totusi o predominanta. Aceasta e data de echilibrul hormonal, deficitul de progesteron sau estrogen.

Prima categorie: nevoia de dulce

Cu cateva zile inaintea declansarii menstruatiei simti un apetit crescut pentru dulciuri. In perioada pre-menstruala se inregistreaza de multe ori o scadere a nivelului de glucoza din sange. De aceea consumul de alimente consistente dulci il resimti ca pe o necesitate vitala. Hipoglicemia poate fi indotita si de astenie, palpitatii, migrene. Pentru tine este important sa iti asiguri un aport de glucide care sa provina din alimente naturale, imediat dupa incetarea menstruatiei, pentru a face fata mai bine ciclului urmator. Plante medicinale recomandate, in prima saptamana dupa menstruatie, pentru tine: lemn dulce, catina, macese.

A doua categorie: irascibila

Esti iritabila, hipersensibila, intoleranta si iti sare tandara din nimic. In cazul tau exista un deficit de progesteron, iar dezechilibrul in favoarea estrogenului iti creeaza aceste stari. Plantele medicinale, recomandate sa le iei mai ales in a doua saptamana a cilcului, (adica in preajma ovulatiei): radacina de cicoare, sunatoare, roinita.

A treia categorie: depresiva

Daca, dimpotriva, ai un deficit de estrogen ceea ce face sa predomine progesteronul, esti mai curand apatica, depresiva, cu o capacitate scazuta de decizie si actiune. Mai orice poate sa-ti aduca lacrimi in ochi. Ai nevoie de plante estrogenice, stimulative si de un tonus optimist. Plante medicinale recomandate: fenicul, chimen, anason.

A patra categorie: retentia de lichide

Daca inaintea menstruatiei observi ca retii lichide in tesuturi, si pare ca te-ai ingrasat brusc (chiar si pana la 3 kg), ca o data cu trecerea ciclului sa revii la forma dianinte, faci parte din a patra categorie. Labilitatea psihica e redusa fata de cazurile precedente, dar si tu resimti o stare de „n-am chef sa fac nimic azi” si trebuie sa „tragi” de tine ca sa incepi vreo activitate. Iti sunt recomandate plantele cu calitati diuretice, cum sunt: coada calului, matase de porumb, radacina de pir si cozile de cirese.

Foto: Northfoto

    
Vedete din Romania Vedete internationale