Hormonul iubirii şi al geloziei

.

Oxitocina este cunoscută ca „hormonul iubirii”, dar un studiu recent sugerează că ea joacă un rol şi în apariţia geloziei.
Oxitocina este asociată cu starea de bine. Se eliberează în timpul actului sexual, dar şi în timpul naşterii. Oxitocina contribuie la apariţia unor emoţii şi sentimente precum încrederea, empatia, generozitatea, iubirea. Un studiu mai vechi a dovedit că cei care au inhalat o formă sintetică a hormonului au devenit mai altruişti.

Pe de altă parte, s-a dovedit că o cantitate mai mare de oxitocină ne face uşor agresivi. Cele peste 50 de persoane implicate în studiu  au inhalat o cantitate de hormon sau o substanţă placebo, apoi au început un joc menit să creeze invidie şi duşmănie între participanţi. Specialiştii nu au fost deloc surprinşi să descopere că cei care au inhalat oxitocina erau mai agresivi, invidioşi şi răi decât cei care au primit substanţa placebo.   

Aşa a apărut teoria conform căreia hormonul iubirii este şi hormonul geloziei.

De fapt, spun cercetătorii, oxitocina joacă un rol în toate sentimentele şi emoţiile noastre, dar influenţa ei depinde de situaţie. Într-o situaţie pozitivă, hormonul duce la comportamente pozitive, dar daca situaţia este negativă, oxitocina va exacerba sentimentele de invidie, gelozie, duşmănie.
 
În urma studiului, cercetătorii se gândesc că „hormonul iubirii”, în varianta sa sintetică, ar putea fi folosit pentru tratamentul anumitor afecţiuni, printre care şi autismul. Două studii diferite au arătat că oxitocina ar putea să elimine acţiunile repetitive şi să îmbunătăţească capacitatea de a recunoaşte emoţiile, dar nu se ştie dacă aceste lucruri sunt valabile şi în cazul copiilor.
 
Hormonul iubirii joacă un rol foarte important şi în legatura ce se formează între mama şi copil, imediat după naştere. Secretată în timpul travaliului, oxitocina influenţează contracţiile uterine, lactaţia dar şi starea de spirit a mamei. Fără ea nu ar exista, se pare, instinctul matern.

În prezent se mai studiază rolul oxitocinei în orgasm, în relaţia de cuplu şi în stările de anxietate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton