Hormonii sexuali și contraceptivele. Cum interacționează?

.

Hormonii sexuali sunt aceiaşi de mii de ani şi, totuşi, contraceptivele evoluează încontinuu. Află care sunt şi ce fac noile pilule!
Pilule, implanturi, injecţii, plasturi, dispozitive intravaginale sau intra-uterine – toate au acelaşi scop: de a împiedica sistemul reproducător să producă un ovul matur. Cum se întâmplă acest lucru: hormonii din preparatul contraceptiv interferează cu cei naturali şi opresc dezvoltarea ovulelor.

«Dansul» hormonilor

Hipotalamusul eliberează din creier un hormon care ajunge la hipofiză, determinând-o să secrete FSH – un alt hormon, ce stimulează creşterea foliculilor ovarieni. Dezvoltarea acestora duce la eliberarea estrogenilor în sânge, care, în aproximativ zece zile, ating un nivel suficient de mare pentru a declanşa secreţia de LH în hipofiză. Acesta determină, în aproximativ 24 de ore, eliberarea ovulului în trompă. Foliculul golit de ovul se transformă în corp galben, care produce atât estrogen, cât şi progesteron. Combinaţia stimulează creşterea mucoasei interne a uterului – endometrul – ceea ce îl face propice pentru eventuala cuibărire a unui ovul fecundat. După cicatrizarea corpului galben, din cauza scăderii bruşte a nivelului de estrogeni şi progesteron, stratul superficial al endometrului se desprinde şi apare sângerarea menstruală. Apoi ciclul se reia, durata lui variind între 21 şi 35 de zile.

Cum lucrează anticoncepţionalele

Contraceptivele sunt de două categorii: de tip barieră, care nu lasă spermatozoizii să ajungă la ovul (prezervativ, diafragmă) şi pe bază de hormoni. Acestea din urmă asigură un nivel constant al progesteronului şi/sau estrogenilor, nelăsând ciclul FSH/LH să se reia şi păstrând astfel foliculii ovarieni în „hibernare”. Toate metodele hormonale oferă o mulţime de avantaje, inclusiv protecţie împotriva cancerului ovarian. Totuşi, trebuie să fii conştientă că nicio metodă nu e infailibilă şi că nu orice produs se potriveşte oricărei femei.

De aceea, anticoncepţionalele continuă să se elibereze pe bază de reţetă. Pentru a „corecta” aceste două inconveniente, cercetătorii încearcă să dezvolte noi forme de contracepţie hor-monală, care să fie cât mai simplu de folosit şi să se potrivească majorităţii femeilor. Acestea includ implanturile biodegradabile, plasturii din ce în ce mai discreţi (unii au ajuns la mă-rimea unui bob de orez) sau proaspăt-lansatul inel vaginal. Chiar şi până la apariţia acestor noutăţi, sortimentul contraceptivelor era variat. Dar, spre deosebire de pantofi sau cosmetice, înainte de a alege produsul pe care îl vei folosi, e neapărată nevoie să vizitezi un ginecolog, un specialist în planificare familială sau măcar medicul de familie. Numai împreună puteţi cântări avantajele şi dezavantajele fiecărei metode şi alege cel mai potrivit produs pentru nevoile tale.

    
Vedete din Romania Vedete internationale