Homeopatia tratează bolnavul şi nu boala

.

Unii o consideră înşelătorie, alţii o consideră o ramură a medicinei. Până la urmă homeopatia merită încercată, cu condiţia să ştii cui să te adresezi.
Medicina homeopată tratează omul

Diferenţa dintre medicina alopata şi cea homeopată este relativ simplă: „În centrul preocupărilor medicinei alopate stă boala – au fost elaborate protocoale de diagnostic şi tratament pentru diferite afecţiuni – iar în centrul preocupărilor medicinei homeopate stă pacientul, cu tot universul lui de semne şi simptome proprii, mult diferite ca manifestare şi evoluţie de la un individ la altul”, ne-a explicat dr. Daniela Preoteasa, medic pediatru şi homeopat. Aşadar, medicina alopată tratează boala, pe când homeopatia tratează omul.

Pentru stabilirea unui diagnostic se ţine cont nu numai de simptome şi de rezultatul unor analize, ci de fiecare organism în parte. Pentru că medicamentul care ajută o persoană ar putea să-i facă rău alteia, chiar dacă cele două au aceleaşi simptome.

O metodă controversată

Medicina homeopată a căpătat o reputaţie proastă de-a lungul timpului. Majoritatea oamenilor o văd ca pe o terapie alternativă, aflată la graniţa dintre medicină şi înşelătorie. Vinovaţi sunt acei aşa-zişi homeopaţi care îşi pun pacienţii în pericol, sfătuindu-i să refuze tratamentele alopate, precum vaccinurile sau antibioticele.

O ramură a medicinei

De fapt, homeopatia este o tehnică medicală. Cei ce practică adevarata homeopatie sunt medici care au terminat facultatea de profil. Ei consideră că medicina este una singură, dar inglobează mai multe tipuri de tehnici, printre care şi homeopatia. „Apreciez că nu ar trebui ca medicina alopată să excludă medicina homeopată şi reciproc.

Există multe situaţii în care un tratament alopat poate fi completat cu un tratament homeopat. De asemenea, există cazuri în care este necesar ca pacienţii să fie trataţi nu doar homeopat, ci şi alopat” ne-a spus dr. Daniela Preoteasa. Ca şi dânsa, sunt mulţi doctori dispuşi să folosească întregul arsenal de tehnici pe care le au la îndemână, fie că intră în categoria celor clasice sau alternative.

În alte ţări chiar există secţii de homeopatie în spitalele mari şi catedre de homeopatie în facultăţile de medicină. Specialiştii adevăraţi obişnuiesc să spună că nu sunt homeopaţi ci medici care practică şi homeopatia. Concluzia este că pentru a beneficia de un tratament corect, trebuie să alegi medicul potrivit, adica unul care îmbină tehnicile alopate cu cele homeopate.

O terapie cu multe avantaje

Principalul avantaj al remediilor homeopate este că nu dau reacţii adverse şi nu au contraindicaţii. Nu te vei confrunta cu alergii sau intoleranţe după ce iei un astfel de medicament şi nici cu dureri de stomac, somnolenţă, vărsături sau alte reacţii care mai apar, uneori, din cauza tratamentelor alopate. Asta, bineînţeles, dacă medicul pe care îl consulţi ştie să-ţi dea tratamentul potrivit.

Un tratament homeopat urmăreşte să stimuleze mecanismul natural de apărare şi vindecare al organismului. Pentru că nu sunt efecte adverse, homeopatia poate fi folosită la orice vârstă.

Nimeni nu e prea bătrân sau prea tânăr pentru remediile homeopate. Toate substanţele folosite sunt naturale şi în diluţii infinitezimale, deci pot fi administrate atât adulţilor cât şi copiilor fără să existe îndoieli cu privire la dozaj. Chiar şi aşa, este indicat să fie folosite numai medicamentele aprobate de autorităţile în domeniu, medicamente pe care le găseşti la farmacie (da, la farmacie se găsesc şi tratamente homeopate).

Pentru a trata o anumită boală, homeopatia foloseşte în doze mici aceeaşi substanţă care, în doze mari, ar provoca unui om sănătos aceleaşi simptome cu ale bolii combătute.
 

    
Vedete din Romania Vedete internationale