Hipertensiunea, boala de care afli când e prea târziu. Vezi simptomele

.

Hipertensiunea este genul de afectiune silenţioasă, care poate trece neobservată până în momentul când apar complicaţiile grave precum infarctul sau atacul vascular cerebral.

Ce este tensiunea arterială

Tensiunea arterială este de fapt presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor arterelor, vasele care poartă sângele oxigenat de la inimă către restul corpului. Această presiune depinde de cantitatea sângelui pompat de inimă, forţa cu care pompează, diametrul vaselor de sânge şi flexibilitatea pereţilor lor.
Valoarea tensiunii se exprimă prin două numere, de exemplu 120/80. Cel mai mare exprimă tensiunea sistolică, adică tensiunea înregistrată atunci când muşchiul inimii se contractă. Numărul mai mic este tensiunea diastolică, măsurată atunci când muşchiul inimii este relaxat, între două bătăi.
Tensiunea variază în cursul unei zile. Când dormi este mai mică, dar creşte imediat ce te trezeşti. De asemenea, tensiunea creşte când eşti nervoasă sau când eşti în mişcare.

Ce este hipertensiunea arterială

Totuşi, pe parcursul unei zile, tensiunea ar trebui să rămână constantă, atâta timp cât stai pe loc, la un nivel de 120/80 mmHg. Dacă urcă peste 140/90, înseamnă că ai hipertensiune, adică presiunea exercitată de sânge pe pereţii arterelor este atât de mare încât ţi-ar putea provoca probleme de sănătate.
Dacă tensiunea sistolică trece de 120 dar nu atinge 140 mmHg, iar cea diastolica trece de 80 dar nu atinge 90 mmHg, te afli într-o categorie intermediară, existând riscul să dezvolţi hipertensiune.

De unde ştii că ai hipertensiune

Nu poţi şti decât dacă ţi-o verifici periodic. În multe cazuri tensiunea creşte progresiv, atingând valori foarte ridicate fără să existe niciun simptom.
De obicei, simptomele apar când tensiunea e foarte mare şi sunt destul de vagi şi uşoare – dureri de cap, ameţeli uşoare, sângerări nazale – astfel încât s-ar putea să le treci cu vederea.
De aceea, ai grijă să-ţi verifici tensiunea măcar o dată la doi ani, după vârsta de 20 de ani. Testul e atât de simplu încât ar fi păcat să-l treci cu vederea. Îl poţi face la medicul de familie, dar şi la unele farmacii, atunci când există campanii de acest gen. Reţine că aparatele electronice de măsurare a tensiunii, care se găsesc la preţuri mici în supermarketuri, nu sunt întotdeauna exacte.

    
Vedete din Romania Vedete internationale