Află ce este hiperparatiroidismul şi cum se tratează!

.

Hiperparatiroidismul primar este cea de a treia cea mai frecventă boală endocrină, după diabetul zaharat şi disfuncţiile tiroidiene.
Prevalenţa sa în Europa este estimată la aproximativ 3/1000 la populaţia generală şi 21/1000 în cazul femeile aflate la postmenopauza (Potrivit Ghidului pentru diagnosticul şi tratamentul hiperparatiroidismului primar, elaborat de Ministerul Sănătăţii).
Cauza care determină apariţia acestei boli este reprezentată de secretarea în exces a hormonului paratiroidian (hormon care asigură reglarea repartiţiei calciului şi fosforului în organism) de către una sau mai multe din cele patru glande paratiroide.
”Secreţia în exces a hormonului paratiroidian (denumit şi pharatormon) se declanşează în peste 80% din cazuri datorită existenţei unui adenom paratiroidian (tumoră noncanceroasa a glandelor paratiroide). Alte cauze pot fi hiperplazia paratiroidiană ce se manifestă în 15-20% din cazuri sau cancerul paratiroidian, în mai puţin de 1% din cazuri”, a explicat Dr. Camelia Valentina Cimpoesu – medic specialist Endocrinologie la Centrului Medical Focus.

Ce este hiperparatiroidismul primar?

Hiperparatiroidismul primar clasic se întâlneşte rar în ziele noastre datorită posibilităţii de diagnosticare în stadiile asimptomatice ale bolii.
”Hiperparatiroidismul primar clasic se caracterizează prin afectarea oaselor. Acestea capătă aspecte radiologice specifice: resorbţie subperiostala, chiste osoase, osteoclastoame sau ”tumori brune” ce determină fracturi patologice, aspect de ”sare şi piper” al craniului şi eroziuni dentare.
Hiperparatiroidismul primar clasic poate afecta şi aparatul renal, afectare manifestată prin nefrolitiază recidivantă, nefrocalcinoza sau insuficienţă renală cronică. Boala se manifestă şi prin calcificări conjunctivale, hipertensiune, tulburări gastrointestinal (greaţă, vomă, constipaţie) şi ulcer.” a adăugat Dr. Camelia Valentina Cimpoesu.
Hiperparatiroidismul primar asimptomatic este cel mai des întâlnit şi se caracterizează prin hipercalcemie uşoară şi parathormon crescut, în absenţa deficitului de vitamina D.
Anomaliile osoase sunt de intensitate mult mai redusă faţă de hiperparatiroidismul clasic şi se manifestă prin scăderea densităţii minerale osoase în osul cortical (radius) şi o uşoară creştere a densităţii minerale la nivelul osului trabecular (vertebre). În cazul acestui tip de boala, litiaza renală apare la 10-25% dintre bolnavi.

Cum tratăm hiperparatiroidismul primar asimtomatic?

Tratamentul chirurgical în cazul hiperparatiroidismului primar asimptomatic este indicat în momentul în care calcemia este cu 1 mg peste limita superioară a normalului, în cazul creşterii anormale a cantităţii de calciu din urină (hipercalciurie) sau dacă este afectată funcţia renală a pacientului.
Hipercalcemia acută este o urgenţă medicală, în special dacă pacientul este simptomatic şi necesită rehidratare, uneori fiind necesară inducerea diurezei forţate şi a perfuziilor cu bifosfonati.
În cadrul Centrului Medical Focus, pacienţii diagnosticaţi cu hiperparatiroidismul primar pot beneficia de investigaţii gratuite (calcemie, creatinină serică, uree serică şi ecografie paratiroidă în cadrul spitalizării de zi), dacă au trimitere din partea medicului de familie.
Foto: Thinkstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale