Soare, mare, nisip, parada costumelor de baie – oricât s-ar înverşuna ploaia să… îţi strice ploile, tot o să prinzi măcar o săptămână în care să te bucuri de plăcerile verii.
Bronzează-te! Distrează-te! Uită de toate! Cu o excepţie: nu uita de sănătate! Pentru că soarele, marea, nisipul, costumul de baie «încurajează» infecţiile genitale. Să vedem cum. Şi ce ai de făcut, ca să le eviţi.
Micozele vaginale
Recidivează în 40-50% din cazuri
Principalul responsabil este Candida albicans – o ciupercă existentă, în mod normal, în cantităţi reduse în microflora vaginală (mucoasa vaginului este „tapiţată” cu zeci de mii de germeni care apără aparatul genital contra agresiunilor exterioare); la cel mai mic dezechilibru al microflorei, Candida albicans începe să prolifereze.
… şi aliaţii lui
Bucuriile verii: soarele, marea, plaja, piscina dau peste cap echilibrul fragil al populaţiilor de germeni din flora vaginală. Cum? Din cauza costumului de baie (în special când este făcut din material sintetic) păstrat prea mult timp ud pe piele, a nisipului şi a clorului care irită mucoasele; Deprinderile proaste, cum ar fi: vestimentaţia „nesănătoasă” -jeanşi prea strâmţi, colanţi, lenjerie intimă din fibre sintetice -toate favorizează transpiraţia şi iritarea, prin frecare, a pielii din zona genitală (în special pliurile inghinale); astfel, se creează terenul propice pentru dezvoltarea ciupercilor
– excesul de igienă intimă: contrar unei idei preconcepute, toaleta intimă făcută prea des este la fel de nefastă ca şi igiena insuficientă – alt pericol: săpunurile agresive;
– sarcina: modificările hormonale din această perioadă atrag modificări ale florei vaginale şi favorizează dezvoltarea micozelor; anumite medicamente, cum sunt antibioticele; o serie de boli (diabetul, obezitatea etc.).
Cum le recunoşti
– după senzaţia de mâncărime, usturime şi arsură, exacerbată adeseori la micţiuni, de frecarea cu prosopul, după baie, de lenjeria intimă, de raportul sexual; – după secreţiile albe (leucoree) mai abundente ca de obicei şi diferite ca aspect (brânzos) şi miros; – după prurit.
– tratamentul local, cu ovule antimicotice, distruge germenii; – igiena corectă: fă-ţi toaleta intimă dimineaţa şi seara, preferabil cu mâna (mănuşile pentru toaletă sunt potenţiale rezervoare de germeni); schimbă-ţi lenjeria intimă (cel puţin) în fiecare zi; prosopul pentru toaleta intimă nu se împrumută altcuiva!; tampoanele trebuie schimbate la fiecare 4-6 ore şi nu se utilizează în afara perioadei menstruale; nu folosi des tampoanele zilnice (protege-slip). – hainele „sănătoase”: sunt cele cu o croială lejeră, care permit pielii să respire; cât despre lenjeria intimă, alege-o pe cea din bumbac (o vei spăla cu apă la 60° C).
Herpesul genital
Recidivează 100% din cazuri
Principalul responsabil este Herpes simplex virus (virusul herpesului simplu). El se transmite: prin contact sexual (inclusiv prin sex oral) cu o persoană infectată; de la mamă la copil, în momentul naşterii, pe căi naturale, atunci când gravida are leziune activă herpetică. Odată contractată boala, nu mai scapi de ea: din organele genitale, virusul urmează traiectoria unui nerv care duce la un ganglion nervos. Acolo îşi face cuib pentru totdeauna -„moţăie”, ca să se trezească din când în când şi să reia traseul nervos pe care a venit. Şi reapare în locul unde a fost contractat.
… şi aliaţii lui
– expunerea la soare favorizează recidivele: radiaţiile ultraviolete şi infraroşii produc o arsură mai uşoară sau mai serioasă a pielii, scăzându-i rezistenţa la infecţii şi inflamaţii; – febra, oboseala, unele boli, consumul excesiv de alcool, stresul încurajează, de asemenea, crizele de herpes genital care, ca orice maladie virală, profită de momentele de slăbiciune ale organismului (şi reprezintă, practic, semnalul de alarmă: ai imunitatea scăzută!); – relaţiile sexuale; – menstruaţiile: sângele menstrual conţine anumite substanţe cu acţiune iritant locală; – dacă vaginul este deja inflamat, din cauza unei vaginite, există „şanse” de agravare – în plus, în timpul scurgerii sângelui menstrual, posibilităţile de tratament local sunt mai reduse.
Cum îl recunoşti
– o dată contractat, virusul herpesului simplu poate rămâne „ascuns” multă vreme sau poate evolua în puseuri cu frecvenţă mai mare sau mai mică: la 15 zile, o dată pe lună sau la două luni. Sau când şi când, fără o periodicitate clară. Când „se hotărăşte” să apară, simptomele sunt extrem de neplăcute: – mâncărime şi senzaţia de arsură la urinare; – o roşeaţă (la femei -pe labiile mici, labiile mari, vagin, pubis, faţa interioară a pulpelor; la bărbaţi -pe şi în jurul organelor genitale); – la câteva zile, roşeaţa este urmată de mici vezicule pline cu lichid şi grupate „în buchet”; foarte fragile, veziculele se rup, provocând ulceraţii dureroase, însoţite, adeseori, de febră, dar se vindecă în 8-10 zile.
…şi cum se tratează
– nu există remedii care să vindece herpesul genital, dar există tratamente ce pot reduce frecvenţa şi durata puseurilor, pot calma simptomele şi spori imunitatea (aşa-numita imunoterapie a herpesului); – tratament local: cu unguente antivirale; – tratament medicamentos: cu chimioterapice antivirale.
Mergi la medic!
De la primele simptome, adresează-te medicului ginecolog! Cu cât întârzii mai mult, cu atât mai dificil va fi de stabilit diagnosticul. Iar suferinţa ta şi riscurile cresc pe măsură. Mai ai nevoie de un imbold? Iată-l: ceea ce poate părea o leziune herpetică se dovedeşte a fi, uneori, o infecţie sifilitică (şi mai gravă). Şi doar analiza de laborator stabileşte diagnosticul clar.
Riscul de contaminare este mult sporit, dacă partenerul infectat este în perioada puseului de herpes: folosirea prezervativului este deci obligatorie în acest interval şi câteva zile după. În restul timpului, medicul ginecolog este singurul îndreptăţit să stabilească dacă şi în ce condiţii este permisă viaţa sexuală a celui afectat. Excepţie: când leziunile sunt prezente pe pubis şi pe faţa interioară a pulpelor, deci protecţia este imposibilă. Stop sex!