„Happy hypoxia”, o afecțiune gravă, dar fără simptome. Cum se manifestă la pacienții bolnavi de COVID-19

.
„Happy hypoxia” (hipoxia veselă) sau hipoxia nemanifestă este o afecțiune extrem de gravă, dar care nu prezintă simptome nici măcar în stare severă de boală. Brusc însă, pacienții de COVID-19 pot avea nevoie de Terapie Intensivă. 

„Happy hypoxia/ hipoxia veselă” (lipsa de oxigen în corp fără simptome) asociată cu COVID-19 este un exemplu grăitor de cât de imprevizibilă poate fi această afecțiune. În ciuda faptului că nu au simptome și nu acuză probleme respiratorii, pacienții au un nivel scăzut de saturație al oxigenului din sânge (de până la 65 la sută, față de nivelul normal care este undeva la 97 la sută) și starea lor se poate agrava dintr-o dată.

Citește online gratuit numărul de noiembrie al revistei Unica

Cum se manifestă „happy hypoxia” la pacienții cu COVID-19

„Vin cu saturații de 65-70 la sută, fără să aibă neapărat o simptomatologie alarmantă. În mod normal, la un pacient care are o saturație atât de mică, ne așteptăm să resimtă mult mai acut lipsa de oxigen decât o face în realitate. Este ceea ce se numește „silent hypoxia” (hipoxia tăcută) sau „happy hypoxia”.

Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație – pe care o suporți foarte bine – și momentul în care ajungi să fii intubat. Suntem surprinși, vă spuneam, că acești pacienți au o simptomatologie foarte redusă comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonară bilaterală, cu afectări de peste 50-60-70 la sută din ambele câmpuri pulmonare”, a explicat medicul Radu Țincu pentru Digi24.

Medicul a mai spus că cel mult bolnavii pot resimți o stare de oboseală, de apatie, fără să bănuiască însă cât de gravă este de fapt situația: „Au o stare de oboseală cronică și vin la spital pentru această evaluare”, a explicat acesta, menționând că în cazul unei alte infecții pulmonare, simptomele ar fi mult mai acute.

Citește și: Simptomele COVID-19 rămân multe luni după ce bolnavii se vindecă

Pacienții simt dintr-o dată că nu mai au aer și sunt duși în secțiile de Terapie Intensivă. În cel mai rău caz, se poate ajunge la intubație și ventilație mecanică, când rata de mortalitate este de peste 60-70 la sută.

În cazul pacienților COVID-19 care au plămânii foarte afectați vindecarea este dificilă, de lungă durată. Unii rămân cu sechele chiar și după ce se vindecă (reducere a capacității pulmonare), alții necesită aparate de oxigen la domiciliu.

Sursă foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton