Orice femeie are undeva, într-un dulap, câteva haine care nu o mai încap, dar pe care speră să le poarte din nou, cândva. Tocmai aceste „amintiri” te împiedică să revii la forma ideală.
O pereche de blugi skinny, un costum de baie, o fustă mini, o bluză minusculă, multe dintre noi păstrează, bine pitite în dulap, amintiri din vremea în care aveau o siluetă perfectă. Sperăm ca într-o zi o să le purtam din nou şi le considerăm motivaţia necesară pentru a slăbi. Ba, mai mult, unele femei chiar îşi cumpără haine prea mici, în speranţa că, odată, le vor putea îmbrăca.
Uneori se întâmplă aşa, alteori nu. Cu siguranţă toate avem măcar un obiect vestimentar pe care nu l-am purtat niciodată.
De fapt, psihologii spun că obiceiul de a păstra în şifonier haine care ne-au rămas mici, nu reprezintă o motivaţie, ba, din contră, ne scad stima de sine şi ne împiedică să slăbim.
Cum e posibil aşa ceva? Aceste haine prea mici ne amintesc mereu că nu mai suntem într-o formă ideală. Acest gând, în loc să ne motiveze, mai rău de deprimă. Este valabil nu doar pentru cele care încearcă să slăbească, ci şi pentru proaspetele mămici sau pentru persoanele în vârstă, care, evident, nu mai pot avea silueta de la 20 de ani.
Dacă te compari tot timpul cu ceea ce ai fost cândva nu mai poţi accepta ceea ce eşti azi, nu te mai poţi concentra pe prezent şi viitor. Ca să poţi „îmbrăţişa” prezentul trebuie să renunţi la trecut şi la lucrurile care îţi amintesc de el.
Când încerci să slăbeşti, probatul hainelor mici are aceleaşi efecte ca şi cântarirea zilnică: dacă nu vezi efectele imediat te descurajezi şi ai impresia că toate eforturile tale au fost în zadar. De fapt, un mod de viaţă sănătos este benefic pentru corpul tău, indiferent de greutate sau măsuri. Hainele şi cântarul nu reprezintă o măsură realistă a succesului tău.
Nu în ultimul rând, dorinţa de a reveni la forma de acum câţiva ani, te poate face să-ţi stabileşti scopuri nerealiste, pe care vei încerca să le atingi prin măsuri greşite, de exemplu prin diete prea drastice, care îţi ameninţă sănătatea.
În loc să faci eforturi disperate de a intra iar în blugii skinny, în costumul de baie sau fusta de acum câţiva ani, mai bine încearcă să te accepti aşa cum eşti astăzi. Greutatea şi felul în care arăţi depind foarte mult de vârstă. Dacă ai 40 de ani şi doi copii nu te poţi aştepta să arăţi ca la 20 de ani.
Este o dorinţa deloc realistă care nu-ţi face decât rău, din punct de vedere psihic. Aruncă, donează sau vinde hainele care nu-ţi mai vin şi îmbogăţeşte-ţi garderoba cu haine noi, care să îţi pună în valoare corpul, oricum ar arăta el astăzi.