Suntem în Postul Paştelui şi masa de prânz poate deveni o problemă atunci când singura cantină din zonă oferă ciorbă de perişoare şi tocăniţă cu carne de porc. Iată câteva gustări de post la birou, pe care le poţi lua de acasă , la pachet, foarte sănătoase.Supă-cremă de legume, cu năut►1 dovlecel (cca 300 g)► 250 g broccoli► 100 g mazăre verde► 1 ceapă► 2 căţei de usturoi► 3 linguri de ulei de măsline► cca 800 ml supă de legume► sare► piper alb măcinat► 150 g năut fiert► 2 cepe verzi► 2 chifle► unt► Se curăţă dovlecelul şi se taie în două, pe lungime, apoi felii. Se spală broccoli şi mazărea. Se rupe broccoli în bucăţi mai mici.► Se curăţă ceapa şi usturoiul şi se taie mărunt, apoi se călesc în uleiul încins, într-o cratiţă. Se adaugă legumele şi se călesc şi acestea. Se toarnă supa de legume şi se lasă la foc mic.► Când legumele se înmoaie, se mixează supa foarte bine. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se adaugă năutul. Se încălzeşte supa din nou, apoi se ia de pe foc.► Se spală ceapa verde şi se toacă mărunt. Se taie chiflele în bucăţi mici şi se călesc în unt. Supa se serveşte cu ceapă verde tocată şi cu crutoane.Sursa foto: ShutterstockGulie la cuptor, cu mazăre şi morcoviPENTRU 4 PERSOANE - PREPARARE: 45 MINUTE - COACERE: 25 MINUTE► 8 gulii ► 200 g morcovi ► 1 lingură de zahăr► 200 g mazăre congelată► 1 legătură hasmaţuchi► 1/2 legătură arpagic► sare, piper► 150 ml supă legume►Se curăţă guliile şi se înlătură partea tare din vârf, care se păstrează. Se pun guliile într-o oală, se acoperă cu apă sărată şi se fierb timp de 15 minute. Se scurg de apă, se taie complet coaja tare, care se pune deoparte şi se păstrează partea cărnoasă.► Se spală morcovii şi se taie bucăţele, alături de vârfurile guliilor. Se înăbuşă timp de 5 minute, în apă sărată cu zahăr.► Se amestecă compoziţia de morcovi fierţi cu mazărea şi ierburile aromate. Se asezonează cu sare şi piper. Se umplu guliile cu acest amestec şi se pun pe o tavă.► Se amestecă coaja rasă de gulie, fiartă anterior, cu supa. Se toarnă în tavă. Se pune la cuptor, cu capac, şi se coace 20 de minute, apoi se îndepărtează capacul şi se mai coace 10 minute.Sursa foto: ShutterstockBurgeri din soia cu amestec de legumePentru burgeri: ►400 g tofu ► 2 linguriţe margarină ► 1 linguriţă de supă de legume granulată ► ½ linguriţă chimen ► nucşoară (1 vârf de cuţit) ► ¼ lingură mărar tocat ► 1 morcov ► 2 cepe mici ► 1 lingură amestec de condimente proaspete (pătrunjel, mărar, arpagic, salvie) ► 4 linguri de grâu măcinat ► 1 linguriţă sare ► 2 linguri de uleiAmestec de legume:► 1 kg mix de legume (conopidă, mazăre, morcovi) ► 4 linguri margarină► 100 ml supă de legume► 1 lingură amestec de condimente► sare, piper►Pentru burgeri se fărâmiţează brânza tofu. Se încălzeşte margarins au uleiuld e măsline într-o tigaie. Tofu şi supa de legume granulată se amestecă şi se ţin la foc iute, cca 2 minute, să se călească. Se adaugă chimenul, nucşoara şi mărarul şi se amestecă bine. Se dă deoparte.► Morcovul şi ceapa se toacă mărunt cu mixerul► Tofu, condimentele, grâul măcinat, morcovii şi ceapa se amestecă. Se pune sare.► Se încălzeşte uleiul. Cu mâna umedă se formează 8 chifteluţe plate care se pun în uleiul încins şi se prăjesc pe ambele părţi, cca 5-10 minute.► Amestecul de legume se pune într-o cratiţă şi se toarnă supa. Se acoperă şi se lasă la foc mediu, cca 5-10 minute. Se lasă să scadă, se pune sare, piper şi condimente.► Se pune pe farfurii şi se serveşte cu burgerii.Sursa foto: Shutterstock