Grecii antici, amerindienii sau mayaşii au mestecat şi ei gumă, fiind unul dintre obiceiurile primitive care s-a păstrat de mai bine de 9000 de ani.
Deşi nu este un obicei prea elegant şi nici nu te face să pari prea inteligentă, guma de mestecat te face însă mai deşteaptă!
Respiraţia plăcută şi curăţarea dinţilor nu sunt singurele beneficii ale consumului de gumă de mestecat. Cercetătorii au găsit că guma de mestecat este un foarte bun stimulent pentru intelect şi că ne poate face mai deştepţi. Iar acesta nu este singurul beneficiu. Guma de mestecat ne ajută să scăpăm de stres şi ne face mai fericiţi.
Iată cum explică cercetătorii acest rezultat surprinzător.
Un experiment recent, realizat cu 224 de studenţi, monitorizaţi în timpul unui examen, a arătat că cei care au mestecat gumă au înregistrat rezultate mult mai bune decât cei care nu au mestecat gumă în timpul testului. Explicaţia cercetărorilor este aceea că masticaţia produce un aflux de sânge spre creier, îmbunătăţind astfel capacităţile de memorare. Nu este primul experiment care lansează o astfel de ipoteză. Un studiu similar realizat în 2011, cu 159 de studenţi, a revelat acelaşi rezultat uimitor.
Aceştia au fost supuşi la teste de inteligenţă cu numere aleatorii şi puzzle-uri logice, iar jumătate dintre aceştia, care au mestecat gumă înainte sau în timpul rezolvării testelor, au reuşit să rezolve 5 din 6 teste, faţă de restul care nu a consumat deloc gumă de mestecat, au arătat profesorii Universităţii St. Lawrence.
Din păcate însă, efectul mestecatului de gumă asupra memoriei nu durează decât 15-20 de minute, dacă guma este consumată înainte de începerea testului, căci în timpul examenului, guma nu are niciun efect, au concluzionat ei. Dimpotrivă, a distras atenţia studenţilor, diminuând astfel capacitatea de concentrare în rezolvarea problemelor, scrie Yahoo Health.
În ce priveşte conţinutul de zahăr din gumă, acesta nu are absolut nicio contribuţie la „creşterea inteligenţei” mestecând gumă.
Mai deştepţi, mai fericiţi
Şi mai puţin stresaţi… spun profesorii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, care au vrut şi ei să se asigure de eficienţa pe care guma de mestecat o împrumută creierului uman. 133 de voluntari au fost supuşi la teste de inteligenţă, cărora li s-au dat aleatoriu gume de metecat cu diferite arome de fructe. Pentru ca testul să fie şi mai interesant, jumătate din ei au fost nevoiţi să lucreze în zgomot continuu de 75 de decibeli, în timp ce restul a lucrat testele într-o sală liniştită.
Rezultatul a arătat că cei care au mestecat gumă în timpul examenului au dispus de o capacitate de concentrare mai bună, au dat dovadă de o mai mare vigilenţă şi au înregistrat performanţe mai ridicate odată cu creşterea nivelului de dificultate al testului.
Nu doar că nu au fost perturbaţi de zgomotul de fond, dar cei care au mâncat gumă s-a dovedit că aveau stări de spirit mai bune decât ceilalţi.