Greu de spus de ce, dar fugim de vaccinuri ca dracul de tămâie. Or, astfel, ne expunem voit riscurilor. Și printre ele e gripa de sezon, care face victime, cu fiecare an tot mai multe.
Medici, oameni de știință, specialiști pledează pentru prevenirea prin vaccinare, în special a gripei. Cu toate astea, noi, românii, considerăm gripa doar „o răceală mai gravă”, fără să conştientizăm gradul ridicat de contagiozitate a acestei boli sau posibilitatea apariţiei complicaţiilor și chiar a decesului, dacă nu este tratată corespunzător. Așa se face că o afecțiune aparent banală și ușor de tratat a ajuns o adevărată problemă de sănătate publică, vinovată de moartea a 500.000 de oameni la nivel mondial în fiecare an.
Tu te vaccinezi?
Gripa nu e o răceală oarecare, ci o infecție virală respiratorie acută, care debutează imediat, are evoluţie rapidă şi răspândire pe arie largă și poate duce la complicații severe. Cu toate că vaccinarea anuală este cea mai eficientă modalitate de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia, tendinţa românilor este aceea de a nu o mai accepta. „Vaccinul înseamnă prevenție. Punct! De ce mai sunt necesare atâtea intervenții pentru a convinge? Civilizația umană este acum victima propriului succes. Ne temem de boli care apar rar și le ignorăm pe acelea care reprezintă un pericol real. În fiecare an, persoanele instituţionalizate, cu deficienţe, bătrânii peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice de tip pulmonar sau cardiac, copiii între 6 luni şi 2 ani, precum și gravidele sunt categorii de populaţie considerate la risc și necesită vaccinare”, a spus dr. Victor Olsavski, reprezentantul OMS în România.
ȘI GRAVIDELE TREBUIE PROTEJATE
De ce și ele? Pentru că s-a observat că gripa poate cauza complicații severe la gravide și poate duce chiar la deces. Or, prin vaccinare, se asigură atât protecția viitoarei mame, cât și a fătului. „Există o oarecare reţinere din partea femeilor şi chiar a medicilor în ce privește vaccinarea la gravide. Însă trebuie să se ştie din start că există două categorii de vaccinuri. Cel cu virus viu atenuat este total contraindicat în sarcină. Dar vaccinul antigripal inactivat, folosit pe scară largă, e total inofensiv în sarcină, fără efect advers asupra fătului. Dimpotrivă, viitorul nou-născut va moșteni anticorpii și va fi protejat în primele 6 luni de viață”, a declarat conf. dr. Victoria Aramă, în cadrul Forumului Național „Stop gripa!”.
STRESUL ȘI DEPRESIA SCAD IMUNITATEA
S-a dovedit științific faptul că oamenii stresați și depresivii răcesc mai ușor. „Starea afectivă contează foarte mult în raport cu imunitatea. Trăirile din spectrul depresiv sau al agresivităţii sunt expresia unui sistem imunitar scăzut. Un psihic încărcat determină o imunitate scăzută, care dereglează activitatea corpului”, a explicat conf. dr. Matei Georgescu.