Gripa porcină: partea amuzantă a pandemiei

.

Chiar dacă este o problemă internaţională serioasă, ce a ucis mii de oameni şi a stârnit multe controverse, pandemia de gripă porcină are şi o parte amuzantă pe care puţini o cunosc.

Porcuşorul afgan în carantină

În luna mai 2009, când numărul îmbolnăvirilor se ridica abia la câteva mii, iar publicul nu ştia prea multe despre gripa porcină, afganii au decis să se protejeze cum s-au priceput mai bine.
 
Aşa se face că singurul purceluş din Afganistan, rezident al grădinii zoologice din Kabul, a intrat forţat în carantină şi, pentru un timp, nu a mai putut să zburde liber prin ţarcul său.

În ţările musulmane precum Afganistan, este ilegal să mănânci carne de porc pentru că religia nu o permite. Aşa se explică faptul că singurul porc al ţării este ţinut la gradina zoologică alături de lei şi leoparzi. Animalul a fost primit cadou de la chinezi, înainte să înceapă pandemia. Afganii nu au ferme de porci şi nici zboruri directe către Mexic şi totuşi vizitatorii de la zoo se cam fereau de ţarcul porcului, îngrijoraţi că ar pztea lua de la el gripă porcină.

Gradina zoologică din Kabul a mai fost în centrul atenţiei în timpul războiului civil din anii ’90. Atunci, mujahedinii au mâncat căprioarele şi iepurii din ţarcuri şi au împuşcat singurul elefant din Afganistan.

Gripa porcină pisicească

Ajunsă la venerabila vârstă de 13 ani, pisica din statul american Iowa, probabil că nu mai spera să ajungă vreodată vedetă. Şi totuşi, s-a întâmplat. După ce trei dintre stăpânii săi au avut simptome de gripă, felina a „căzut la pat” şi, spre surprinderea tuturor, s-a dovedit că are gripă porcină.

Veterinarii americani tocmai puseseră punct unei controverse aprinse, spunând că animalele de companie nu prea au şanse să ia virusul AH1N1. Ei s-au răzgândit imediat, mai ales că şi un dihor domestic s-a îmbolnăvit de gripă.

Acum, pisica şi-a revenit complet şi îşi duce bătrâneţile liniştită, alături de stăpâni.

Măşti personalizate

Decişi să profite de orice ocazie pentru a ieşi în evidenţă, mexicanii au început să poarte măşti chirurgicale personalizate, în timpul pandemiei. Astfel, pe străzile din Ciudad de Mexico se puteau admira, acum câteva luni, măşti cu mesaje, cu paiete, cu aplicaţii metalice sau chiar cu desene complicate.

Imediat a apărut şi un site, numit Pimp My Mask, care propune tot felul de design-uri, care de care mai avangardiste, pentru a înlocui plictisitoarea şi banala mască chirurgicală albă.

Gripă porcină sau mexicană?

În timp ce unii căutau vaccinuri şi alte modalităţi de a salva vieţi, alţii se certau din cauza denumirii. Dacă UE a propus ca noua gripă să nu se mai numească „porcină” pentru a nu duce la faliment fermele de porci, Ministerul Sănătăţii din Israel cerea schimbarea numelui din motive religioase. Evreii nu consumă carne de porc, pentru că nu este „curată”, deci religia le-o interzice.

De aceea, Ministrul Sănătăţii a spus că denumirea de gripă porcină este jignitoare din punct de vedere religios pentru poporul sau. El a propus numele de „gripă mexicană”. Numai că, de data aceasta, s-a simţit ofensat ambasadorul Mexicului în Israel, care a considerat noul nume jignitor pentru ţara sa. Până la urmă, noua boală şi-a păstrat numele care a făcut-o faimoasă.  

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton