O să mă las de fumat, o să slăbesc, o să fac mişcare… asta ţi-ai propus de Revelion şi iată că au trecut numai câteva zile, iar cheful de schimbări ţi-a dispărut complet.
Nu vrem să-ţi oferim scuze pentru a lenevi, dar conform specialiştilor în adicţii, citaţi de Huffington Post, obiceiurile proaste sunt greu de alungat din motive biologice.
De ce e greu să scapi de un obicei prost
Fiindca de obicei, apucăturile proaste sunt plăcute, iar când vrei să le alungi ai de luptat cu puterea unei recompense imediate.
Dr. Nora Volkow dă şi un exemplu. Dacă că ai de ales între o legumă şi o ciocolată, o vei prefera pe cea din urmă fiindcă gustul ei bun ţi se pare mai atrăgător decât gândul că poate, alegând leguma, vei slăbi în câteva săptămâni.
Cum se transformă gustul dulce al ciocolatei într-o dependenţă? Vinovată este dopamina, secretată imediat după ce mănânci şi care îţi dă o stare de bine trecătoare. Ca să te simţi din nou bine vei avea nevoie în curând de o altă ciocolată.
Obiceiurile proaste sunt strâns legate şi de mediul în care te afli, până la punctul în care devin automatisme. Aşa se face că majoritatea persoanelor nu se pot lipsi de popcorn când merg la film sau ronţăie permanent câte ceva când se uită la televizor, deşi nu le este foame.
Cum să scapi de obiceiurile proaste
Specialiştii în adicţii ne recomandă să înlocuim obiceiul prost cu unul bun pe care să-l repetăm pentru a ne crea o rutină. Dacă ţi-ai propus să mănânci legume când te uiţi la televizor, fă asta de fiecare dată pentru a înlocui vechiul automatism cu cel nou. Dacă vrei să faci mai mult sport, fă exerciţii în fiecare dimineaţă, la aceeaşi oră, până când creierul tău va avea nevoie de ele.
Dacă reuşeşti să atingi scopul propus, oferă-ţi o recompensă. Propune-ţi scopuri realiste şi ai grijă ca recompensa să nu distrugă progresele făcute. De pildă, dacă ai reuşit să mănânci sănătos o săptămână, cumpără-ţi o bluză nouă, iar dacă ai reuşit să faci sport în fiecare zi timp de cinci zile mergi la un masaj.
Oricum ar fi, fereşte-te de stres, pentru că acesta duce adesea la „recăderi” în ce priveşte obiceiurile proaste. De altfel, se ştie că dacă îţi propui să te laşi de fumat e bine să alegi o perioadă în care nu eşti stresată.
Gândeşte-te cu ce se asociază obiceiul prost pe care vrei să-l elimini. Dacă obişnuieşti să mănânci la televizor, poate că ar fi bine să-ţi găseţti altă modelitate de a te relaxa seara. Iar dacă fumezi mult când ieşi în oraş la o cafea, invită-ţi prietenele în parc, la o plimbare.
Foto: Shutterstock