Prezervativul este singurul mijloc de prevenire a gonoreei. Una din cele mai neplăcute infecţii venerice, aceasta se manifestă prin sângerări şi secreţii vaginale, dureri abdominale si de gât.
Prezervativul trebuie folosit întotdeauna, oricare ar fi tipul contactului sexual, şi mai ales atunci când ai un partener nou, de a cărui sănătate nu eşti sigură. De asemenea, trebuie evitate relaţiile cu parteneri care prezintă semnele unei infecţii venerice, iar, la rândul tău, gândeşte-te la sănătatea celorlalţi dacă suferi de gonoree.
De unde ştii că ai această boală
Simptomele diferă în funcţie de localizarea infecţiei. Pot să apară: secreţii vaginale anormale, dureri la urinare, dureri în abdomenul inferior, sângerări vaginale între menstruaţii, mai ales după un contact sexual, mâncărimi anale, sângerări şi secreţii anale, dureri în gât, umflarea ganglionilor limfatici.
Imediat ce ai observat aceste simptome, prezintă-te la medic pentru a primi un tratament adecvat.
Dacă nu este tratată la timp şi corect, gonoreea se extinde la uter, la trompele uterine şi la ovare, provocând boala inflamatorie pelvină (sau anexita). Aceasta lasă ţesut cicatricial pe trompele uterine, ceea ce înseamnă că este ameninţată fertilitatea şi există riscul unor sarcini extrauterine. Mai mult, bacteria poate ajunge, prin sânge, la alte părţi ale corpului şi provoacă febră, dureri de încheieturi, răni pe piele. În timpul naşterii, infecţia se transmite la copil, care poate să aibă probleme cu încheieturile şi ochii. Se poate ajunge până la orbire.
Bacteria se caută în urină sau în probele luate din gât, vagin, anus. Dacă se stabileşte existenţa unei infecţii, tratamentul constă în antibiotice. În acelaţi timp, trebuie tratat şi partenerul, altfel te poţi îmbolnăvi din nou. Amândoi trebuie să urmaţi întreg tratamentul prescris de medic.
Gonoreea este cunoscută şi ca blenoragie sau, popular, sculament. Cauza infecţiei este bacteria Neisseria gonorrhoeae, care se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral. De aceea, cel mai expuse sunt femeile tinere, care au contacte sexuale neprotejate sau cu mai mulţi parteneri. Infecţia poate să atace uretra, colul uterin dar şi rectul sau gâtul, în funcţie de tipul contactului sexual care a dus la infectare.