Iată cinci întrebări şi răspunsuri despre un duo de evitat, glucoza şi fructoza.
De ce l-au luat în colimator nutriţioniştii? Şi dacă este atât de rău cum spun ei, de ce este strecurat cu atâta fervoare în cele mai diverse oferte culinare? Biscuiţi, îngheţată, sucuri, băuturi alcoolice şi nu numai. Muuulte dintre cele mai uzuale alimente din coşul zilnic de cumpărături conţin sirop de glucoză-fructoză, un ingredient industrial ce “alimentează” epidemia mondială de obezitate şi, implicit, de diabet. Şi atunci…
De ce se regăseşte în atâtea produse? Simplu ca bună ziua: pentru că este mai ieftin decât zaharoza, zahărul adevărat obţinut din sfeclă sau trestie de zahăr.
Cum este obţinut siropul de glucoză-fructoză
Amidonul din cereale, grâu sau mălai este descompus în unităţi de glucoză, iar o parte dintre acestea este transformată, apoi, în fructoză – substanţă cu putere de îndulcire net superioară zahărului propriu-zis. Deci: pui mai puţin şi îndulceşte mai mult. În acest duo glucoză-fructoză, cel mai mare duşman al sănătăţii nostre este fructoza.
De ce este atât de blamat siropul de glucoză-fructoză?
► consumat în exces, siropul de glucoză-fructoză se transformă în grăsimi care… ne ajută să ne îngrăşăm ► sporeşte riscul de afecţiuni cardiovasculare (făcând să crească valorile trigliceridelor în sânge) ► duce la hipertensiune arterială ► stimulează producţia de acid uric (risc de gută).
Care sunt dozele sănătoase de glucoză şi fructoză?
40-50 g/zi reprezintă “raţia” corectă pentru un adult (copiii vor consuma, se înţelege, mult mai puţin). Prin urmare… ► consumă maximum 3-4 fructe/zi (30 g de fructoză) ► un pahar de suc de fructe = un fruct ► redu la minimum consumul de alimente industrializate care conţin sirop de glucoză-fructoză sau doar fructoză sau izoglucoză (citeşte cu atenţie eticheta!).
Procentul de fructoză din fructe este net inferior celui conţinut de biscuiţi şi alte produse îndulcite cu sirop de glucoză-fructoză. Ar trebui să mâncăm minimum 20 de fructe pe zi, ca să ne îngrăşăm din cauza acestui exces!