Gimnastica mentala de dimineata

.

„Primele cinci minute dupa somn dau tonul intregii zile” am citit de curand. Adica, daca reusesti sa iti creezi o dispozitie tonica, opimista, senina imediat ce te trezesti…
… ai sanse mari sa ramai astfel tot restul zilei, indiferent de situatiile care apar. Cat e de adevarata afirmatia de mai sus? Ramane sa verificam fiecare dintre noi. N-o sa putem schimba traficul din oras. Si nici daca seful se va trezi cu fata la cearceaf. Dar cu siguranta ne putem predispune la buna-dispozitie si succes, pe principiul „ziua buna se cunoaste de dimineata”.

Nu trebuie sa sarim din pat imediat ce ne-am trezit si nici n-are rost sa mai furam cinci minute de somn. Daca nu te-ai odihnit pana atunci, inca cinci minute n-or sa faca mare diferenta. Mult mai bine e sa profiti de un moment absolut privilegiat, si anume cele cateva clipe in care constiinta penduleaza intre veghe si vis, cunoscuta de specialisti sub denumirea de stare hipnopompica.

In perioada aceea, care e foarte scurta, ai acces la propriul subconstient intr-un mod pe care nu-l mai intalnesti in restul zilei. Decat poate seara, la culcare, cu putin inainte de a adormi. E ca si cum toata ziua ai sta deasupra unei comori ale carei porti nu se deschid decat pentru scurt timp, dimineata si seara.
Ce-ai visat? Nu e vorba de o simpla interpretare „babeasca”, care nu-ti foloseste la nimic. Cele mai multe dintre vise sunt incursiuni in subconstient care te ajuta sa te cunosti mai bine, sa-ti constientizezi mai bine aspiratiile, dorintele, temerile.

Si nu numai atat! Pe vremea cand mergeai la scoala, daca te „luptai” cu o problema de geometrie pana tarziu in noapte, fara sa reusesti s-o rezolvi, dimineata puteai avea o surpriza. Subconstientul tau iti servea, pe tava, solutia! Ti s-a intamplat? Sau… nici n-are rost sa insir cati savati sau ganditori de geniu isi datoreaza descoperirile sau creatiile unei inspiratii primite in timpul unei astfel de stari.

Dupa psihanalisti, subconstientul e un fel de „lampa a lui Aladin”. Adica un „obiect” la dispozitia ta, care iti satisface toate dorintele. Nu doar trei, pe toate! Sa inveti sa-ti „programezi” subconstientul e o activitate careia i s-a dedicat o intreaga teorie. Ai auzit, desigur, de „gandirea pozitiva” si poate te-ai distrat incercand sa-ti repeti „ma simt bine, ma simt bine” ca sa verifici ca e suficient atata ca sa-ti treaca durerea de cap. Ceea ce poate nu stiai e ca simpla repetitie nu e suficienta.

Trebuie sa fie insotita de o emotie cat mai puternica. Subconstientul reactioneaza mai repede daca comanda mentala e data pe fondul unei emotii, legata de dorinta intensa in acel sens si credinta ca se poate. Nu poti sa-l pacalesti! Daca spui „sunt bogat, sunt bogat” dar in fundul sufletului te temi ca o sa sfarsesti pe drumuri, subconstirntul va lua de buna teama, si nu comanda mentala, fiindca el ESTE „fundul sufletului” tau!

Iar daca spui „nu sunt sarac, nu sunt sarac” iarasi nu e bine, fiindca se pare ca nu are notiunea de negatie. Ceea ce aude el este „sarac”, si va actiona in consecinta.

Ca sa revenim la dimineata ta perfecta, alege cea mai intensa dorinta pe care o ai, chiar daca e vorba doar de un simplu „azi ma simt excelent” si da-i subconstientului motiv sa-ti pregateasca o zi minunata!


Foto: Northfoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton