AFLĂ CARE SUNT PRINCIPALELE PROPRIETĂŢI ALE PLANTELOR ȘI CUM POŢI SĂ LE FOLOSEȘTI
SĂPUNARIȚĂ (SAPONARIA OFFICINALIS)
Scade tensiunea, crește secrețiile biliare și alte secreții digestive şi combate viermii intestinali. Extractele din săpunariță sunt recomandate pentru proprietățile expectorante. Favorizează și absorbția altor medicamente.
Uz intern: Sub formă de decoct preparat dintr-o linguriță de rădăcini la o cană cu apă. Se ia câte o lingură la un interval de trei ore (nu se depășește cantitatea de trei-patru linguri pe zi).
Uz extern: Împotriva paraziților intestinali se recomandă un decoct concentrat, preparat din 20 g rizomi şi rădăcini la un litru de apă, cu care se fac băi de şezut sau irigaţii. Acest decoct, sub formă de gargară, poate fi utilizat şi în faringite.
Când o recoltezi: În lunile august și septembrie.
SALVIE (SALVIA OFFICINALIS)
Ajută la buna funcționare a bilei, ficatului și la eliminarea gazelor intestinale. Combate transpirația excesivă (o reduce cu 50%). Este ușor astringentă și antibacteriană. Intern, este indicată în indigestie. Extern, salvia este recomandată în stări inflamatorii ale mucoasei, stomatite, gingivite, faringite, inflamații sau leziuni provocate de proteze. În combinație cu alte plante, este folosită în afecțiuni hepatobiliare.
Uz intern: Sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Este contraindicată în sarcină.
Uz extern: Sub formă de infuzie concentrată (două linguriţe de frunze la 100 ml apă).
Când o recoltezi: În lunile iulie și august.
SCAI VÂNĂT (ERYNGIUM PLANUM)
Are acțiune expectorantă, antispastică, emolientă și diuretică. Calmează tusea rebelă și convulsivă. Intră în compoziția unor produse fitoterapeutice (ceaiuri compuse, siropuri, tincturi) cu efect antitusiv, revigorant, tonic. Mai este indicat și în alte afecțiuni respiratorii (astm bronșic, bronșită), infecții urinare, exeme și dermatite.
Uz intern: Sub formă de decoct preparat din două linguri de plantă la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, în mai multe reprize. Se consumă la temperatura camerei și se îndulcește, de preferință, cu miere. Se mai folosește sub formă de preparate standardizate.
Uz extern: Se fac spălături locale sau comprese cu decoct dublu concentrat.
Când îl recoltezi: În lunile iulie și august.
SÂNZIENE GALBENE (GALLIUM VERUM)
Au acțiune antispastică, sedativă, diuretic-depurativă, laxativă şi afrodisiacă. Preparatele din această plantă au efecte favorabile asupra circulaţiei şi a vaselor capilare. Au și efect uşor sedativ. Se recomandă în ascite, cistite, gută, reumatism, tulburări minore ale somnului şi în impotenţă. Nu prezintă contraindicații.
Uz intern: Se prepară o infuzie dintr-o lingură din părţile terminale ale plantei recoltate în timpul înfloririi, la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi. Se mai pot folosi sub formă de pulbere, din flori măcinate fin cu râșnița de cafea și, apoi, cernute. Se ia câte o linguriță de trei ori pe zi. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu puțină apă.
Când o recoltezi: În intervalul mai-august.