GHIDUL plantelor medicinale. 4 exemple

.

AFLĂ CARE SUNT PRINCIPALELE PROPRIETĂŢI ALE PLANTELOR ȘI CUM POŢI SĂ LE FOLOSEȘTI
 

TEI (TILIA TAMENTOSA)

Are acțiune neurosedativă, antispastică, hipotensivă și ușor astringentă. Infuzia de flori de tei este și emolientă și expectorantă. Datorită mucilagiilor, reduce inflamațiile căilor respiratorii şi provoacă transpirația. Este recomandat ca expectorant în bronșite și ca sedativ nervos în insomnii. Nu prezintă contraindicații.

Uz intern: Infuzie preparată dintr-o linguriţă de flori fără codiţe sau o lingură de flori cu tot cu codiţe la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere, ultima înainte de culcare.
Uz extern: Și copiii foarte mici pot beneficia de acțiunea sedativă a teiului, dacă se adaugă în apa de baie infuzie de tei.
Când îl recoltezi: Se culege în iulie.

TĂTĂNEASĂ (SYMPHYTUM OFFICINALE)

Are acțiune antiinflamatoare şi cicatrizantă. Se recomandă să nu fie folosită pentru uz intern, pentru că dăunează ficatului și poate fi cancerigenă.

Uz extern: Se face un decoct din patru-cinci lingurițe de rădăcină la o cană cu apă. Se recomandă pentru gargară şi clătirea gurii în gingivite, stomatite, abcese dentare, pentru cicatrizarea rănilor nedeschise. Decoctul de tătăneasă mai poate fi folosit pentru spălarea zonelor intime în boli venerice. Se mai poate prepara tinctură din 10 g rădăcini la 100 ml alcool de 70°. Se lasă la macerat timp de opt zile. Se folosește, îndoită cu apă fiartă şi răcită, pentru comprese care se aplică direct pe zona afectată.
Când o recoltezi: Rădăcina se scoate din pământ primăvara (martie-aprilie) sau toamna (septembrie-octombrie).

TREI FRAŢI PĂTAŢI (VIOLA TRICOLOR)

Este depurativ, uşor laxativ, fluidifică şi elimină secreţiile bronhice. Are o acţiune antialergică şi antiasmatică. Este indicat şi pentru tratarea reumatismului, a afecţiunilor renale şi a bolilor de piele.

Uz intern: Se lasă la macerat opt ore două-trei linguri de plantă mărunțită într-o jumătate de litru de apă. Se folosește un vas de porțelan sau de sticlă. Se strecoară și din planta rămasă se face un decoct cu o jumătate de litru de apă. Se fierbe timp de jumătate de oră. Se lasă să se răcească şi se strecoară. Se combină lichidele şi se beau în decursul unei zile.
Uz extern: Infuzia concentrată (două-trei linguri la o cană cu apă) poate fi folosită pentru comprese.
Când o recoltezi: Se culege în intervalul mai-iulie.

URZICĂ MOARTĂ (LAMIUM ALBUM)

Are acţiune antiinflamatoare şi sedativă, diuretic-depurativă, expectorantă și antidiareică. În medicina tradițională, se utilizează în tricomonază, candidoză şi prostatită. Florile se recomandă pentru proprietăţile expectorante, emoliente şi astringente. Mai este indicată în tulburările de ciclu menstrual, tulburări la menopauză, arsuri intestinale, diaree, sângerări nazale.

Uz intern: Infuzia se prepară din una-două linguriţe de flori la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi.
Uz extern: Infuzia concentrată (trei linguri de plantă la un litru de apă) se folosește pentru spălături vaginale sau pentru băi de şezut. Se poate asocia cu frunze de mur, de nuc și conuri de hamei, toate în părți egale.
Când o recoltezi: Se poate culege din mai până în august.

    
Vedete din Romania Vedete internationale