AFLĂ CARE SUNT PRINCIPALELE PROPRIETĂŢI ALE PLANTELOR ȘI CUM POŢI SĂ LE FOLOSEȘTI
SULFINĂ (MELILOLUS OFFICINALIS)
Extractele pe bază de sulfină au acțiune diuretică, astringentă, antiinflamatoare, antispastică, anticoagulantă. Tradițional, este folosită pentru tratarea icterului, varicelor, tromboflebitelor, tulburărilor circulatorii, fragilității vaselor capilare, tulburărilor digestive etc. Nu se cunosc contraindicaţii, dacă se respectă dozele recomandate.
Uz intern: Se face o infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată (părţile aeriene înflorite) la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se filtrează. Se pot bea una-două căni pe zi. Uz extern: Se prepară o infuzie dintr-o lingură de sulfină și una de flori de mușețel la o cană cu apă. Se aplică sub formă de comprese locale. Când o recoltezi: În perioada iulie-septembrie.
STEJAR (QUERCUS ROBUR)
Are acțiune astringentă și expectorantă. Stopează dezvoltarea virusurilor și întărește sistemul imunitar. Produsele pe bază de coajă de stejar reduc colesterolul din sânge. Sunt indicate și pentru stoparea diareei. Ca tratament local, se folosesc în tratarea inflamațiilor bucale și în faringite. Extern, se recomandă în afecțiunile ginecologice, anale și cele ale pielii.
Uz intern: Sub formă de pulbere de scoarță uscată (3 g/zi). Se mai poate face decoct dintr-o lingură cu vârf la o cană cu apă. Se fierbe timp de cinci minute. Se beau una-două căni pe zi. Uz extern: Se fac spălături sau gargară cu un decoct concentrat din 20 g de scoarță la un litru de apă. Când îl recoltezi: Scoarța se jupoaie de pe trunchi în martie și aprilie.
TALPA-GÂŞTII (LEONURUS CARDIACA)
Are acțiune diuretică, hipotensivă și sedativă puternică, indicat în cazul problemelor cardiace de natură nervoasă. Respectând dozele prescrise, nu prezintă contraindicaţii şi nici efecte adverse. Nu se administrează la hipotensivi și cei suferinzi de hepatită postvirală.
Uz intern: Sub formă de infuzie, din trei linguri de plantă mărunţită la 200 ml apă. Se iau trei-cinci linguri pe zi. Tinctura se prepară din 20 g de plantă, prin macerare, timp de opt zile, în 100 ml alcool de 70°. Se filtrează și se depozitează în sticluțe închise la culoare, ferite de lumină și căldură. Se iau 20-40 de picături o dată, în puțină apă, de trei ori pe zi. Există și produse farmaceutice standardizate, a căror rețetă conține talpa-gâștii. Când o recoltezi: În lunile iunie și iulie, când planta e înflorită.
SUNĂTOARE (HYPERICUM PERFORATTM)
Are acţiune antibacteriană, antidepresivă, antiinflamatoare, antivirală, astringentă, hepatoprotectoare şi sedativă. Se recomandă în colite, colecistopatii, stări depresive. Extern, dă rezultate bune în plăgile infectate, arsuri de gradul l şi II, dureri musculare şi dentare. Preparatele pe bază de sunătoare nu se iau pe stomacul gol și sunt strict interzise în sarcină.
Uz intern: Se face infuzie din două linguriţe la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. În prezent, există și multe preparate standardizate pe bază de sunătoare. Uz extern: Se pun coprese cu infuzie preparată din două linguri de plantă la o cană cu apă. Se recomandă şi uleiul de sunătoare, sub formă de unguent. Când o recoltezi: Se culege în perioada mai-iulie.