Majoritatea dintre noi nu concep să folosească în timpul dușului altceva decât săpun. Se pare că acest produs nu este tocmai potrivit pentru baie, întrucât medicii susțin că ne-ar afecta imunitatea.
Teoria medicilor este aceea că spălatul zilnic cu săpun ne afectează imunitatea, așa cum susține doctorul Robyn Chutkan, de la Centrul de Digestie pentru femei. De asemenea, același medic, care este autorul studiului The Microbiome Solution, susține că săpunul ne face pielea atât de curată, încât anihiliează și bacteriile bune, menite să țină la distanță acneea și eczemele.
Corpul uman are miliarde de bacterii pe piele, și în stomac, cunoscute drept flora microbiană, iar un echilibru precar i-ar afecta sănătatea. Contactul cu germenii patogeni nu face deloc rău pielii, ba dimpotrivă ajută comunitățile de bacterii să facă deosebirea între germenii ”prietenoși” și cei cei dăunători.
Substanțele chimice ne pot afecta flora bacteriană
Doctorul Chutkan ne recomandă să folosim săpunuri fără prea multe substanțe chimice, cu ingrediente organice. Majoritatea produselor antibacteriene abundă de chimicale dure care afectează echilibrul bacterian al pielii noastre, precizează Robyn Chutkan.
Tot ea explică și faptul că pielea de pe corpul uman nu are nevoie să fie spălată cu altceva în afară de apă. Singurele zone unde trebuie să folosim săpunul sunt regiunea axilelor și cea inghinală.
Restul corpului poate fi foarte simplu doar spălat cu apă, chiar și după ce ai tras din greu la sală.
Praful nu e sursă de îmbolnăvire
”Praful sau mizeria nu ne provoacă nici un fel de boală, iar ucigând în mod repetat bacteirile bune de pe piele ne poate afecta seiros imunitatea”, a precizat doctorul specializat în flora microbiană.
Totuși, dacă se confruntă cu răceala sau dacă este epidemie de gripă,oamenii ar trebui să-și spele sistematic mâinile cu săpun și apă caldă, pgest care trebuie să dureze 20 de secunde cel puțin, a mai precizat Robyn Chutkan.
Spălându-ne astfel mâinile reușim să scăpăm de viruși și de bacterii.
Tot doctorul Chutkan ne asigură că produsele antibacteriene sau sanitare nu sunt necesare.
”Dacă nu ai avut treabă toată ziua pe aripa unde este epidemie de Ebola, vasta majoritate a microbilor de pe pielea și mâinile tale nu sunt germeni sau viruși care să cauzeze infecții grave. Sunt bacterii ”pașnice”, care nu îți vor face nici un rău”, a menționat specialista.
Aceasta atrage atenția că o zi pe săptămână petrecută la o fermă ne poate îmbunătăți imunitatea, întrucât se creează diversitate în flora microbiană. Ea ne recomandă să ne luăm prânzul în parc sau într-o cantină.
Foto: 1234f.com
Ultima modificare octombrie 22, 2015 11:06 am