Găteşte bunătăţi naturiste!

.

Citeşte în revista Unica de iunie cum poţi folosi alimentele naturiste în reţete creative şi descoperă, mai jos, şi alte alimente cu proprietăţi valoroase pentru sănătatea ta pe care le poţi cumpăra din magazinele naturiste.
În urmă cu douăzeci de ani, Plafar era sinonim cu un magazin în care găseşti ceaiuri de sunătoare şi de coada şoricelului, sirop de muguri de brad şi, eventual, o cremă de gălbenele. Între timp, un asemenea magazin s-a transformat într-un adevărat supermarket al bunătăţilor create de înţelepciunea naturii, adunate de pe toate meridianele globului, şi care se adresează celor mai diverse nevoi ale omului.
Găseşti acolo game întregi de cosmetice, produse pe care le poţi folosi în loc de detergenţi sintetici, sute de extracte şi suplimente alimentare, dar şi o cantitate impresionantă de alimente propriu-zise, pe care le poţi folosi în reţetele tale uzuale, dar care sunt mult mai sănătoase decât majoritatea alimentelor obişnuite.
Mai sunt însă şi altele, indicate cu precădere celor care au diverse afecţiuni, permiţându-le acestora să mănânce aproape normal. În plus, alimentele cumpărate dintr-un magazin Plafar, datorită certificatelor de provenienţă recunoscute de organisme internaţionale,  îţi oferă garanţia că respectivele produse sunt cu adevărat eficiente, cultivate corect etc.
Iată câteva dintre ”minunăţiile” pe care le-am descoperit pe raftul magazinului Plafar din Centrul Comercial Feeria.

Făina de mei

Ca şi hrişca, meiul a fost folosit ca aliment tradiţional până în Evul Mediu, când a început să fie înlocuit cu porumbul. Datorită lipsei de gluten, poate fi inclus în dieta celor care nu tolerează proteina din grâu. Meiul este un bun energizant, stimulant divestiv şi este considerat de către chinezi un aliment-rege, fiind consumat masiv. Poţi găti cu făină de mei o mămăligă foarte gustoasă, poţi pregăti găluşte sau coace lipii.

Agar agar-ul

Este o bază vegetariană pentru gelatină, extrasă din alge marine. O găseşti sub formă de fulgi sau de pudră şi o poţi folosi într-o mulţime de reţete fără lapte, ca agent de îngroşare în jeleuri, budinci sau sosuri. Tot ce trebuie să faci este să amesteci agarul cu apă sau cu suc de fructe sau legume, după care încălzeşti uşor soluţia şi o amesteci în preparatul pe care vrei să îl gelifici. În  maximum 10 minute, agarul se întăreşte.

Turmericul (curcuma)

Este condimentul principal din compoziţia curry-ului, cel care dă culoarea galben-aurie a amestecului. Are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare puternice. Aroma este asemănătoare ghimbirului, dar mai puternică. Foloseşte-l în preparatele cu carne slabă (pui, peşte, fructe de mare) şi în mâncăruri cu orez, legume sau în sosuri. Poţi să-l utilizezi inclusiv la vopsitul ouălor de Paşte.

Siropul de agave

Lichidul obţinut prin presarea plantei omonime conţine peste 50% fructoză, aceasta fiind un zahăr natural, care poate fi utilizat pentru îndulcirea bătuturilor sau a diverselor preparate: îngheţată, prăjituri, sosuri etc. Are un indice glicemic scăzut, fiind perfect pentru diabetici şi pentru cei care doresc să înlocuiască zahărul rafinat din alimentaţie.
Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale