Gâtul spune multe despre starea ta de sănătate

.

Că doare sau ba, la un moment dat, gâtul dă semne de disconfort. Şi atunci trebuie băgat în seamă, nu tratat la voia întâmplării. Ce se întâmplă în regiunea gâtului poate avea consecinţe nefaste. Iată ce spune despre starea ta de sănătate:
Deşi de multe ori ignorat, gâtul este o parte foarte importanta a corpului. Gazduieşte în bune condiţii atât corzile vocale, cât şi glande vitale. Tot el permite hranirea şi hidratarea organismului. Şi orice semn de disconfort pe care îl dă, pe interior sau pe dinafara, trebuie tratat cu atenţie. Pentru că poate anunţa un tip de cancer în sfera ORL.

Dacă te doare

O compresă, o cataplasmă, o gargară cu diferite plante sau leacuri populare, un sirop luat la întâmplare din farmacie sau nişte dropsuri nu sunt soluţiile indicate în astfel de cazuri. Durerea la nivelul gâtului poate avea origini şi consecinţe diverse. Senzaţiile de arsura, furnicaturi, dificultaţi la înghiţire, înroşirea gâtului sunt simptome caracteristice, în general, unor afecţiuni precum amigdalita, faringita sau laringita. Cu toate acestea, banala durere în gât poate fi şi semnul unui cancer sau al unei otite mai vechi.
Chiar şi o răguşeala care nu mai trece necesita un consult amanunţit de specialitate. Poate aparea şi din cauza unei alergii, a expunerii la fum, poluare sau ca urmare a suprasolicitarii vocii. Fumatul, alcoolul, stresul, lichidele prea reci sau prea fierbinţi, condimentele în exces, refluxul gastroesofagian nu fac decât sa accentueze simptomele şi, mai mult decât atât, sporesc riscul de cancer.

Cine e de vină?

Orice senzaţie de disconfort la nivelul gâ tului, care persista în timp, trebuie sa ne trimita la medic. Iata despre ce ar putea fi vorba!

Amigdalită

Cunoscuta şi sub numele de angina, aceasta afecţiune se traduce prin faptul ca o infecţie a dus la inflamaţia amigdalelor. Este o boala destul de des întâlnita, relativ banala şi uşor tratabila. Începe cu senzaţia de furnicaturi în gât, apoi îngreuneaza înghiţirea, dă dureri, febra, uneori şi tuse. În unele cazuri, apare şi marirea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului. Totuşi, aceleaşi simptome pot aparea şi în boli grave, precum cancerul.

Faringită ori laringită

Faringita se manifesta la fel, prin simptome de durere, febra, difi cultaţi la înghiţire, ganglioni umflaţi. Adesea e însoţita de o bronşita cronica sau de sinuzita. Pe de alta parte, laringita afecteaza corzile vocale, dând raguşeala, tuse seaca şi durere. Marele semnal de alarma îl constituie prelungirea acestor stari, mai ales a raguşelii.

Candida

Aceasta ciuperca poate afecta şi cavitatea orala, ducând la apariţia aftelor, la modificari ale mucoasei, la încarcarea exagerată a limbii şi a dinţilor, dar şi la inflamaţiile frecvente ale gâtului.

Infecţii virale

Varicela, oreionul pot da dureri în gât persistente, dar şi mononucleoza infecţioasa, aşa-numita boală a sărutului. Provoacă febră, dureri în gât şi măreşte ganglionii limfatici.

Adenopatii

Medicii le spun limfadenopatii şi re pre zinta marirea nodulilor limfatici, a ganglionilor. În popor, se ştie ca e mai bine sa te doara ganglionul decât sa fie static, nedureros, dar inflamat. Iar medicina confirma asta. Cancerul rino-faringian, care nu da dureri, inflameaza însa ganglionii. La fel si cancerul de limba. Trebuie sa se evite o confuzie. Se poate inflama si glanda parotida. Se umfla în zona maxilarului, ca la oreion. În acest caz se împuţineaza saliva, apar dureri, dar nu este o inflamare a ganglionilor limfatici. Tot prin adenopatii se pot diagnostica afecţiuni precum tuberculoza, toxoplasmoza, leucemia, lupus, limfom malign şi chiar infecţia cu HIV.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton