Gastroenterita de vară: Scapă de ea cu cele 5 porunci ale igienei

.

Loveşte de două ori pe an: în decembrie-ianuarie, din cauza viruşilor.
Şi în toiul verii, când o lăsăm mai moale cu igiena alimentară, iar lanţul frigului – de la producător până pe masa noastră, via frigiderul nostru – are verigi slabe. Aviz amatorilor!
Diaree. De cel puţin trei ori pe zi. Dureri abdominale. Greaţă. Febră. Ai mâncat „ceva” şi ”nu ţi-a priit”. Sau, mai degrabă, acel ceva era (uşor) alterat. Vara, germenii prosperă: faimoasa salmonela, stafilococul auriu, listeria, Escherichia coli îşi fac cuib în alimentele crude – ouă, carne, lapte -, dar şi în mezeluri şi peşte afumat, dacă nu sunt corect conservate. Apropo, când ieşiţi la picnic, nu luaţi maioneză sau icre preparate în casă: or fi, ele, mai gustoase, dar cele de la magazin sunt mult mai sigure. Tocmai pentru că au… mai puţine materii prime naturale.

Cele 5 porunci ale igienei

► nimeni nu iese de la wc fără să se spele pe mâini!
► nimeni nu vine la masă fără să se fi spălat bine pe mâini!
► nimeni nu trage apa în wc fără să fi lăsat capacul jos!
► fiecare are prosop personal, periuţă personală de dinţi şi, ideal, propriul săpun!
► în oraş şi în călătorii, toată lumea foloseşte şerveţele umede antiseptice!

Ai păţit-o. Ce te faci?

Te duci repede la cabinetul medical. Sau măcar ceri ajutorul unei farmaciste: ai nevoie de un antidiareic, un „pansament intestinal”, un medicament contra stărilor de vomă şi a spasmelor intestinale şi (în cazul copiilor afectaţi, în special), de săruri de rehidratare. Dacă durerile abdominale persistă, cere şi probiotice pentru reconstituirea florei intestinale.

TERMENUL DE VALABILITATE NU E SFÂNT

El nu mai reprezintă nici o garanţie, în situaţia în care lanţul frigului a fost întrerupt undeva, pe traseu. Se poate întâmpla oriunde, până la noi în gospodărie, şi nu avem cum să ştim. Dar se întâmplă, frecvent, chiar la noi în gospodărie. Mai exact, în frigider. Aminteşte-ţi, deci: în răcitor temperatura nu trebuie să scadă sub 4°C. Iar când plecaţi la drum şi luaţi mâncare de acasă, înarmaţi-vă cu două genţi frigorifice: una pentru alimente (pe care o deschideţi cât mai rar şi pentru cât mai scurt timp) şi cu una pentru băuturi.

ALIMENTELE CRDE – SUB EMBARGO

Friptură în sânge, ouă fierte/prăjite moi – numai şi numai dacă eşti sigură că sunt foarte proaspete! Ouăle, în special, sunt un mediu de cultură excelent pentru bacterii. Sfatul nostru înţelept este să
arunci ouăle crude care au coaja cât de puţin ciobită! Aminteşte-ţi că maioneza, cremele, îngheţata constituie primele cauze ale intoxicaţiilor alimentare, în acest sezon! Cât despre mezeluri, ele au voie să stea pe masa voastră doar dacă au fost preparate termic. Şi cât mai temeinic.

    
Vedete din Romania Vedete internationale