Adio, gastrită!

.

Te doare stomacul? Ai arsuri şi senzaţii de greaţă? Nu te simţi deloc bine? Dacă gastrita nu-ţi dă pace, acum este momentul ideal pentru a-i veni de hac.
Gastrita este o boală caracterizată prin inflamarea mucoasei stomacului. Ea poate fi acută sau cronică şi este cauzată de infecţia cu bacteria Helicobacter pylori. În ambele cazuri, aceasta poate produce leziuni grave. De multe ori gastrita nu prezintă simptome. Există însă şi cazuri în care se manifestă printr-o senzaţie de arsură în partea superioară a abdomenului sau prin greaţă, vărsături şi durere în capul pieptului.

Ce declanşează arsurile la stomac

Există nenumărate cauze care produc apariţia arsurilor stomacale. Cele mai frecvente sunt reprezentate de consumul de alcool, de medicamente precum aspirina, analgezicele şi antiinflamatoarele (nesteroidiene, cât şi atât steroidiene), de abuzul de cafea, de consumul alimentelor prea reci sau prea fierbinţi, de înghiţirea accidentală a unor substanţe caustice şi de anumite boli infecţioase sau de stres.

Apelează la un medic

Atunci când te confrunţi cu simptomele enumerate mai sus, e bine să consulţi un medic gastro-enterolog sau internist. În cazul gastritei tratamentul este variat. În cele mai multe situaţii medicul indică tratamentul cu antibiotice pentru a eradica infecţia cu Helicobacter pylori (microbul care provoacă boala) şi pentru a controla secreţia gastrică acidă. Medicamentele antisecretorii sunt şi ele deseori indicate de medic, acestea având rolul de a proteja mucoasa gastrică.

Substanţe care-ţi vin în ajutor

Maaloxul, Dicarbocalmul şi Pepto-Bismolul sunt medicamentele antiacide, care pot fi cumpărate şi fără prescripţie medicală. Ele sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor supărătoare din reflux. Atenţie, aceste medicamente pot avea şi efecte adverse cum ar fi diareea sau constipaţia. Din categoria medicamentelor antisecretorii fac parte Cimetidina, Famotidina, Ranitidina, pe care le poţi cumpăra direct din farmacii fără reţetă.

Durata tratamentului  trebuie să fie de câteva săptămâni. Un alt medicament foarte utilizat este Metoclopramidul care alungă senzaţia de greaţă. Şi în cazul acestuia trebuie avută mare grijă, în special la copii, deoarece poate declanşa spasme faciale. Pentru copii optează pentru sirop.

Reguli de prevenire a gastritei

În marea majoritatea a cazurilor, gastrita nu este periculoasă şi se vindecă cu ajutorul tratamentului prescris de medic. Trebuie însă să ai mare grijă şi în ceea ce priveşte alimentaţia. Iată ce poţi face:

â–ºia 5-6 mese pe zi, pentru a avea o digestie bună;
â–ºrenunţă la ţigări şi la alcool;
â–ºnu mânca alimente alterate;
â–ºevită alimentele dulci, picante, acre sau amare, deoarece pot declanşa pusee de gastrită;
â–ºconsumă cât mai multe ceaiuri medicinale.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton