Fumatul în alăptare este la fel de dăunător ca fumatul în sarcină. Ideal este să te laşi cât mai devreme posibil, însă cu unele precauţii. Fumatul este periculos…
… atât pentru mamă, cât şi pentru copil, în perioada sarcinii şi după naştere, deoarece poate duce la multe complicaţii în cazul amândurora.
Unele toxine rămân în corpul fumătorului, ceea ce înseamnă că, chiar dacă te laşi după naştere, acestea pot fi prezente şi în laptele matern. Însă acesta nu este cel mai îngrijorător aspect.
Fumatul în sarcină şi în alăptare
Dacă fumezi, ideal pentru tine şi bebeluşul tău ar fi să te laşi cât de curând posibil. Dacă nu poţi să renunţi la fumat, este mai bine să alăptezi în continuare deoarece laptele matern diminuează riscul ca bebeluşul să aibă probleme respiratorii şi sindromul morţii subite.
Din circulaţia sangvină, în timpul sarcinii aceste substante ajung prin placentă la făt, iar în timpul alăptării prin lapte se transmit la sugar. Aşadar se poate spune că dacă mama fumează şi fătul, respectiv sugarul fumează.
Dacă nu vei renunţa nici în timpul alăptării la fumat, nou-născutul va deveni fumător pasiv, fapt care îi va afecta dezvoltarea în continuare. Acelaşi lucru este valabil şi dacă bebeluşul este expus la fum de ţigară de la alţi fumători care îi sunt aproape, de exemplu tatăl.
Pe de altă parte, şi renunţarea bruscă la fumat imediat după naştere îţi va afecta bebeluşul. El va simţi lipsa aportului de nicotină cu care organismul sau era obişnuit în perioada intrauterină şi va suferi efectele acestei lipse.
Citeşte continuarea articolului Fumatul în timpul alăptării pe copilul.ro.
Foto: Shutterstock