Din cauza fricii şi a lipsei de încredere, foarte multe femei evită controlul ginecologic, deşi acesta le poate salva viaţa. Teama poate fi depăşită cu ajutorul medicului potrivit.
Potrivit studiilor privind sănătea reproducerii efectuate de instituţiile statului sau de companii private, majoritatea româncelor îşi aleg metoda contraceptivă studiind site-uri, reviste sau consultându-se cu prietenele. Foarte puţine cer ajutorul unui ginecolog sau al unui specialist în planning familial.
De asemenea, majoritatea femeilor care ajung la ginecolog au un motiv bine întemeiat să o facă, iar controlul de rutină este mai puţin solicitat. Majoritatea femeilor care şi-au început viaţa sexuală nu au făcut niciodată un test Babeş-Papanicolau, iar unele nici măcar nu ştiu ce este acesta.
Motivul acestor probleme? Teama de ginecolog. Chiar şi numai discuţia cu un medic poate fi stânjenitoare, dărămite controlul propriu-zis. Iar medicii, pentru care o consultaţie ginecologică face parte din rutina zilnică, nu au suficient timp la dispoziţie ca să se gândească şi la emoţiile femeilor. Ei uită ca ceea ce este banal pentru ei, poate fi traumatizant pentru pacientă.
Asta înseamnă că ginecologii sunt de vină pentru tot? Psihologul Valentina Andrei ne spune că nu. Trăim într-o societate în care totul se întâmplă cu viteză şi fiecare, în meseria lui, încearcă să se mişte cât mai repede pentru a face mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt. Aşadar, nu poate fi vorba de vină, totul ţine de particularităţile sistemului medical.
Pe de altă parte, ne-a spus psihologul, teama de necunoscut şi ruşinea de a te expune într-o postură atât de intimă sunt perfect normale şi ating cote diferite, de la o persoană la alta. Dar ele devin anormale dincolo de un anumit punct, acela în care eviţi un control medical banal şi suporţi dureri sau alte neplăceri numai de frică. Până la urmă, mersul la medic, indiferent de specialitate, este perfect normal.
Informarea şi educaţia sexuală, crede Valentina Andrei, joacă un rol important în ce priveşte controlul ginecologic, mai ales că afecţiunile respective sunt tot mai numeroase. Psihologul consideră că articolele şi ştirile denigratorii la adresa medicilor ne îndepărtează de cabinetele lor pentru că ne fac să ne pierdem încrederea. În presă apar cazurile nefericite, dar despre reuşitele doctorilor aflăm mai rar.
Din fericire, nu toate femeile şi-au pierdut încrederea în medici. Dr. Nicolae Paris, medic ginecolog la cabinetul Femina, ne-a spus că pacinetele sale sunt responsabile şi se prezintă şi la controalele de rutină. Dr. Paris recomandă ca primul astfel de control să aibă loc odată cu începerea vieţii sexuale. O femeie sănătoasă ar trebui să ceară o consultaţie ginecologică în fiecare an.
Ce riscă cele care nu o fac? În primul rând îşi riscă viaţa, pentru că nu pot depista la timp boli grave. Medicul ne-a dat un singur exemplu, mai mult decât sugestiv: cancerul de col uterin, care evoluează asimptomatic în primele stadii. Când apar simptomele, este, de obicei, foarte târziu.
Dr. Paris ne-a spus că, de curând, a diagnosticat un cancer de col uterin aflat în stadiu incipient. Pacienta a fost deja operată şi viaţa nu îi este în pericol, tocmai pentru că a lăsat la o parte frica şi a mers la un control de rutină.
La cele spuse de doctor am adaugă şi faptul că teama de ginecolog te poate lăsa infertilă. Chiar dacă nu îţi ameninţă viaţa, unele infecţii cu transmitere sexuală, care sunt tot asimptomatice, pot duce la boala inflamatorie pelvină. Această infecţie a ovarelor şi trompelor uterine este una din principalele cauze ale infertilităţii şi sarcinilor ectopice.
Teama de ginecolog este perfect normală şi toate femeile o resimt, dar, în mod evident, emoţiile pot fi depăşite. Psihologul Valentina Andrei ne sfătuieşte ca, dacă nu reuşim să închegăm o relaţie cu un anumit medic, să căutăm în continuare, până îl găsim pe cel care ne face să ne simţim în siguranţă.
Foto: Shutterstock