Frenemies, prieteni sau duşmani?

.

O prietenă cu care ai rivalităţi: cam aşa s-ar traduce termenul împrumutat din cultura americană, care uneşte ideea de prieteni (friends) cu aceea de duşmani (enemies).
Poate cea mai cunoscută referinţă despre conceptul de frenemies este cea din serialul „Sex and the City“. Combinaţia dintre friends şi enemies este specific feminină şi poate genera scenarii care mai de care mai alambicate. Prietena – rivală, dar cu care rivalitatea nu este tocmai recunoscută, ci mai degrabă tacită, ar exprima poate cel mai bine conceptul de „frenemies“. Vei găsi aici câteva lucruri şi păreri despre prieteniile feminine cu accente de rivalitate.

Cine are frenemies?

Nu putem să nu ne întrebăm cine şi mai ales cum ajunge să aibă astfel de amiciţii ambivalente. În viaţa
reală, relaţiile de prietenie sunt mai complexe decât renumele lor. Chiar dacă pare un pic paradoxal, zicala conform căreia rudele nu ţi le alegi, dar prietenii da, este oarecum valabilă şi în cazul prieteniilor bazate pe rivalitate. Şi asta pentru că nu toată lumea poate spune că are astfel de prietenii. De obicei, doar acele persoane care au spiritul competiţional la un anumit nivel de dezvoltare ajung să aibă „frenemies“. De asemenea, dacă îţi place să ieşi în evidenţă şi să se vorbească despre tine cu orice preţ e foarte probabil să ai potenţiale „frenemies“. Pentru că e puţin probabil să nu fii invidiată pentru cine ştie ce lucru al tău.

O relaţie duplicitară

Cam la asta s-ar rezuma o relaţie cu o rivală deghizată în prietenă. De ce e duplicitară? Pentru că relaţia e complicată şi pentru că există unele situaţii suficient de ambigue, încat să nu poţi categoriza clar relaţia asta ca fiind una de duşmănie explicită. Ambiguitatea acestei relaţii e şi un foarte bun paravan pentru multe lucruri care nu ar trebui să se întâmple aşa şi e unul dintre motivele pentru care nu vezi pădurea din cauza copacilor: ţi se pare că unele lucruri pot fi trecute cu vederea între prietene.
E adevărat că toate aceste lucruri pot părea normale – dar, mare atenţie dacă sunt mai degrabă o constantă decât o raritate, şi dacă se întâmplă mai degrabă cu o singură persoană, şi nu cu mai multe. În cazul de faţă, e foarte probabil să ai de-a face cu o „frenemy“. Relaţiile duplicitare sunt foarte amăgitoare pentru că te ţin într-o dinamică incertă, care îţi face rău, chit că-ţi dai seama sau nu. Ceea ce nu te lasă să vezi realitatea nu sunt faptele în sine, ci percepţia ta despre ele. Dacă eşti „decisă“ să priveşti lucrurile prin lentila optimistă – că o astfel de persoană e „prietena ta“ şi că „nu vrea să se comporte aşa“, probabil că nu vei vedea imaginea de ansamblu, care e mai degrabă pesimistă. Dacă o serie de oameni îţi spun că e o problemă cu tipa care se dă drept prietena ta, dar ajunge să facă lucruri împotriva intereselor tale, poate că nu ar fi rău să-i asculţi.
Mai ales dacă astfel de „evaluări“ vin de la persoane care nu vă cunosc aşa de bine şi care nu ar avea niciun interes să facă astfel de aprecieri. E greu să observi că eşti într-o astfel de relaţie. Dacă te-ai convins, nu-ţi rămâne decât să te întrebi care îţi sunt beneficiile dintr-o astfel de interacţiune? Nimeni nu rămâne într-o relaţie care nu îi face bine. Motivele tale rămân de descoperit. Dar asta e deja o poveste pentru un alt articol.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton