Deși nu ai cum să determini exact ce înălțime va avea copilul tău, există o formulă de calcul pe care medicii pediatrii o folosesc mereu, în baza unor indicii și care te va ajuta să afli cu aproximitate câți centimetri va măsura copilul tău la maturitate. Iată cum se calculează:
Pentru băieți: Se adună înălțimea tatălui cu cea a mamei, se adaugă 6,5 centimetri și se imparte rezultatul obținut la doi. (Înălțimea tatălui + Înălțimea mamei + 6,5)/ 2 Pentru fete: Se adună înălțimea tatălui cu cea a mamei, se scad 6,5 centimetri și se împarte rezultatul obținut la doi. (Înălțimea tatălui + Înălțimea mamei – 6,5)/ 2
Pediatrii susțin că majoritatea copiilor vor atinge la vârsta adultă o înălțime cu cinci centimetri în plus sau în minus față de estimarea calculată prin această formulă.
Este adevărat că formula prezentată mai sus este valabilă pentru toată lumea, însă ritmul de creștere în înălțime și dezvoltare fizică al unui copil este unic. Medicii pediatrii susțin că unele persoane pot crește mai mult în prima parte a copilăriei, în timp ce altele pot crește mai mult în adolescență.
Ceea ce este cert este faptul că genetica determină într-o mare măsură înălțimea pe care o persoană o va avea la maturitate. Există și cazuri în care băieții cresc mai înalți decât tatăl, iar fetele mai înalte decât mamele.
În sfârșit, înălțimea unui copil depinde și de funcționarea hormonului de creștere, responsabil de dezvoltarea oaselor și, în egală măsură, de hormonii tiroidinieni și sexuali.