Formarea cheagurilor de sânge la pacienții cu COVID-19, explicată de medicii de la Spitalul Colentina

.

Cheagurile de sânge sunt o mare provocare pentru medicii care tratează pacienții cu COVID-19. De aceea, o echipă de specialiști de la Spitalul Colentina a realizat un studiu unic în lume pentru a descoperi cauza producerii lor. 

Pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 pot dezvolta cheaguri de sânge periculoase, care pot ajunge la creier, plămâni, inimă sau alte organe și pot provoca complicații grave ce uneori duc la deces. Pentru a explica acest fenomen, o echipă de medici de la Spitalui Colentina, unitate medicală suport pentru COVID-19, au realizat un studiu unic în România și în întreaga lume.

Citește și: Avertismentul medicilor: la ce riscuri ne supunem dacă folosim „kit-ul împotriva COVID-19 pentru acasă”

Aceștia au observat în cadrul necropsiilor efectuate că cheaguri de sânge în aproape toate organele persoanelor care și-au pierdut viața din cauza infectării cu noul coronavirus. Aceștia au analizat evoluția bolii a 91 de pacienți bolnavi de COVID-19 și au descoperit un lucru interesant.

„Ideea asta a venit descoperindu-se la necropsie o serie de microtromboze în multe organe, nu numai în plămâni, și în rinichi și în vasele intestinului și în alte părți, clinic diverse tromboze care au apărut mult mai frecvent decât la pacienții care nu aveau COVID” a declarat unul dintre coordonatorii studiului, medicul primar boli interne de la Spitalul Colentina, Cristian Băicuș, potrivit Mediafax.

Potrivit studiului, o posibilă cauză a apariției cheagurilor este nivelul scăzut al proteinei S, care are funcție anticoagulantă. Unii oameni au genetic un nivel mai scăzut al acestei proteine.

„Toți cu COVID au avut proteina S scăzută. Cu cât pacienții au fost mai grav bolnavi, cu atât activitatea proteinei S era mai scăzută. Avem încă un argument, o posibilă cauză a trombozelor, deja se face tratament anticoagulant, la pacienții mai puțin grav doar profilatic, la pacienții gravi se face tratament coagulant ca și cum ar avea tromboză” –  a mai precizat Cristian Băicuș.

Citește și: Studiu: O treime dintre persoanele cu COVID-19 au mințit că nu au simptome

Dacă în urma mai multor cercetări se dovedește că ipoteza este validă, medicii ar putea afla din timp care pacienți sunt predispuși la a face cheaguri de sânge și ar putea să le administreze tratament preventiv pentru a nu se ajunge la complicații ce le pot curma viața.

Sursă foto:

    
Vedete din Romania Vedete internationale