Începând cu luna iunie a acestui an româncele nemulţumite de mărimea bustului, vor putea accesa fonduri europene pentru a-şi face operaţii estetice de mărire a sânilor.
Proiectul SEPBA (Special Equality Programme for Breast Augmentation) îi aparţine eurodeputatei Annika Noziere, din Franţa, care face parte din Comisia pentru Egalitate de Şanse.
Ea a observat că europenii ţin tot mai mult la aspectul fizic, inclusiv în relaţiile profesionale, astfel ca femeile cu sânii mici au mai puţine şanse să-şi găsească un loc de muncă bun sau un partener de viaţă. „Am depăşit o prejudecată (cea legată de gen – n.r. ) dar ne afundăm tot mai mult în alta”, a declarat Noziere.
Înainte de a propune proiectul de lege, Comisia pentru Egalitate de Şanse din Parlamentul European a realizat un studiu la nivelul UE, care a arătat că peste 70% dintre europence sunt nemulţumite de bustul lor.
Româncele se află în topul celor mai complexate femei din Europa, 85.2% dintre noi fiind nemulţumite de mărimea cupei de la sutien. 84.7% dintre românce si-ar dori sâni mai mari, pe când restul ar vrea să scape de o măsură sau două.
Studiul a mai arătat că 50% dintre românce sunt de-a dreptul complexate, ceea ce le afectează viaţa, pe toate planurile. 30% dintre femeile chestionate consideră că ar avea un loc de muncă mai bun dacă ar avea sânii mai mari, pe când 43% sunt convinse că viaţa lor intimă ar fi mai fericită.
Pe de altă parte, s-a descoperit ca 1,4% dintre românce sunt obsedate de operaţiile estetice şi au mai multe la activ.
Colegii eurodeputatei spun ca UE nu va oferi fonduri celor care fac operaţii pe bandă rulantă, doar pentru a avea succes la bărbati. Cine a făcut deja o operaţie estetică nu va mai putea accesa fondurile europene. De asemenea, cine poartă cupa D sau mai mult, nu se încadreză în program, spune Annika Nozière.
Fondurile sunt destinate acelor femei care sunt cu adevărat complexate şi care pot dovedi, cu o adeverinţă de la psiholog, că nu pot avea o viaţă socială, intimă şi profesională normală din cauza aceasta. O femeie care scapă de complexe, are mai multă încredere în ea, este mai sănătoasă psihic, are copii fericiţi, un soţ fericit şi dă mai mult randament la serviciu, astfel că fondurile alocate se justifică, au spus oficialii europeni.
Operaţiile estetice vor fi plătite din Fondul Social European pentru Egalitatea de Şanse (FSEES) şi vor putea fi accesate de acele femei care îndeplinesc condiţii minime. Ministerul Sănptăţii anunţă că cine vrea să primească bani pentru silicoane trebuie să depuna la Agentia Regională pentru Egalitatea de Şanse (ARES) un dosar care să cuprindă poze cu întregul corp şi cu bustul, o adeverinţă de la medicul de familie, una de la serviciu şi, bineînţeles, o adeverinţă de la psiholog care să ateste că femeia respectivă este cu adevărat complexată.
Trebuie ştiut, totuşi, că UE nu va plăti operaţia în întregime. În funcţie de venituri, femeii i se va cere să plătească între 5% şi 50% din preţul intervenţiei pentru a dovedi că este hotărâtă să-şi schimbe viaţa.
Astfel, un implant mamar care costă acum 2500 de euro, va putea fi făcut cu numai 125 de euro, adică aproximativ 500 de lei, dar numai la anumite clinici de estetica. Medicii sunt invitati sa se inscrie in program pana la 15 mai 2010.
Conform statisticilor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 500.000 de femei îşi pierd viaţa, anual, din cauza complexelor legate de mărimea sânilor. Ele fie se supun unor operaţii ieftine, în conditii precare (aşa numitul turism medical), fie se sinucid din cauza depresiei sau pentru că nu-şi găsesc un loc de muncă, deci nu au din ce trăi. Altele îşi iau viaţa pentru ca partenerii le părăsesc sau le însală cu femei mai bine dotate, fie de la natură, fie prin operaţii.
Dacă mai multe femei şi-ar permite operaţii estetice, care să le ofere o viaţă lipsită de complexe, nu s-ar mai pierde atâtea vieţi.
Acest articol a fost o farsa de 1 aprilie.
Foto : Shutterstock