Florin Neby îţi spune cum să pregăteşti zacuscă, murături şi compoturi pe care le poţi mânca dacă ţii dietă. Toamna, preparatele se schimbă faţă de cum erai obişnuit să le consumi în timpul verii. Odată cu venirea frigului, legumele cultivate la noi în ţară încep rând pe rând să dispară din pieţe şi sunt compensate de cele de import. Toamna găsim vinete, dovleac, conopidă, castraveţi, roşii, sfeclă roşie, dovlecei, cartofi, ardei, spanac din categoria legumelor, cu care oamenii ori încep să facă zacuscă, ori le pun la murat. Iată cum să le pregăteşti corect şi sănătos.
Cum să prepari zacusca dietetică
Un preparat tradiţional ce face parte din categoria alimentelor sănătoase dacă este preparat corect şi care se consumă atât toamna, cât şi iarna, asta pentru că se poate conserva în borcane şi menţine fără a se degrada la o temperatură de 18-20 de grade.Se prepară din vinete, suc de roşii, ardei gras, ceapă, gogoşari. Greşala gospodinelor cărora le place să prepare diferite produse tradiţionale în casă ar fi adăugarea unor cantităţi mari de ulei şi zahăr alb, de ai zice că fac prăjituri.Ce ar fi dacă am adauga o cantitate mai mică de ulei eventual şi de calitate, să lăsăm preparatul o durată mai lungă de timp la cuptor pentru a ieşi acea cantitate de ulei deasupra produsului pentru a fi gata de conservare, pe care să-l îndepărtăm ulterior şi eventual zahăr brun într-o cantitate mult mai mică. Din punctul meu de vedere, ar fi o alternativă mult mai sănătoasă, iar pentru ai da un gust specific să adaugăm o gamă mai largă de condimente.
Cum faci compot care te ajută să slăbeşti
Încă mai sunt persoane ce prepara compot şi îl păstrează pentru anotimpul răcoros doar pentru a se mai bucura în anumite zile de fructele gustoase din timpul verii, cum sunt vişinele sau cireşele, lucru ce eu îl admir.Până aici totul bine, însă cea mai mare parte gospodinele adaugă în reţetă conservanţi, un adaos nociv pentru organism pe termen lung, care afectează flora colonului. Acest proces se poate evita prin fierbere repetată în 3 zile consecutiv a fructelor, în aceeaşi apă timp de 1 h – 1h şi jumătate. Este un proces de ”pasteurizare fragmentată”, ca să-l citez pe Dr. Menci, un proces mult mai natural decât cel de chimizare a fructelor cu acei conservanţi.Astfel vei avea ocazia să consumi compot natural, iar dacă totuşi gustul nu este destul de dulce, poţi adăuga în loc de zahar extract de ştevie sau xilitol (îndulcitori recomandaţi şi diabeticilor).
Cum faci murături dietetice
Referindu-ne strict la cele făcute în casă, de-a lungul timpului au fost conservate cu fermentaţie lactică sau acetică (oţet).Lucrurile au evoluat şi unele gospodine au inceput să copieze adaosurile din comerţ, zahăr, miere, potenţiatori de arome, aspirină etc, pentru a face murăturile mai gustoase.Eu cred că toate aceste ”trucuri” aşa cum le-ar considera o parte dintre femei, nu fac altceva decât să distrugă sănătatea celor ce consumă în mod repetat şi cantităţi mari, evident. Cu siguranţă trebuie să avem grijă şi la cantitatea de sare pe care o folosim, iar dacă ne-am rezuma doar la o cantitate mică de oţet, condimentele care se pun în general la murături, piper, tarhon, usturoi, hrean, boabe de muştar, mărar, coriandru, ar fi perfect.
Recomandarea mea pentru voi este să vă uitaţi tot timpul pe etichete înainte să consumaţi alimente din comerţ. Atunci când aveţi ocazia, cumpăraţi produse făcute în casă de la persoane cunoscute şi poate cel mai important lucru, faceţi-vă provizii cu fructe şi legume ţinute la congelator, pentru că iarna sau cu cat ne apropiem mai mult de sezonul rece, gustul celor din import este din ce in ce mai fad.
Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete.
Ultima modificare octombrie 8, 2020 4:28 pm