Am tot vorbit până acum despre foarte multe alimente recomandate pentru anumite categorii de oameni, despre cele de sezon, despre planuri alimentare, dar trebuie să ştim până la urma şi care sunt cele mai nocive produse pentru organism.
La o primă idee am putea să enumerăm categorii, zahăr alb, făină albă, soia, etc. Acestea sunt, însă, ingrediente dintr-o gamă largă de alimente, eu prefer o să punctez acele ”otrăvuri” care nu-şi au locul absolut deloc în alimentaţia noastră zilnică.
Painea albă
Este ieftină, proaspătă, albă şi pufoasă, iar în goana treburilor zilnice, cine îşi mai pune problema cât este de sănătoasă? Fiind considerată de unii ”habarnişti” de la noi din ţară ca un ”aliment de bază”, tocmai pentru că persoanele cu rang înalt şi cei care promovează ideea se bazează pe naivitatea noastră pentru a ne convinge că acest aliment nu trebuie să lipsească din casele noastre. Acest lucru se întâmplă pentru că sunt interese plătite cu foarte mulţi bani, pentru ca marii producători să vândă grâul şi apoi făina în condiţiile în care nu de puţine ori aceasta este albită cu clor. ACest proces omoară fibrele din acest aliment şi astfel nu mai poate fi digerată, lucru ce îţi va crea indigestie, iar zahărul (amidonul din pâine) va duce la depunere de grăsimi.
Parizerul
Din punctul meu de vedere se află pe primul loc în topul celor mai nesănătoase preparate din carne şi asta pentru că cea mai mare parte din conţinut este compusă din slănina, şorici de porc, oase măcinate, făină din soia, coloranţi, poteţiatori de gust (glutamat de sodiu menit să amplifice gustul de sute de ori la nivelul scoarţei cerebrale) şi un eventual 10-15% conţinut de carne de cea mai slabă calitate.
Băuturile carbogazoase
În primul rând nu deţin nicun fel de proprietate nutritivă (vitamine, minerale etc), iar în al doilea rând trebuie să susţin studiile făcute asupra lor prin a vă spune că sunt unul dintre alimentele cele mai influente în apariţia bolilor cardiovasculare, diabetului, cariilor dentare, bolilor renale, afecşiunilor hepatice etc. Prin perturbarea organismului de a procesa zahărul rafinat din acestea şi din cauza aromatorilor, creează dependenţă şi favorizează toate afecţiunile pe care le-am enumerat. Poate cel mai nebunesc lucru este atunci când sunt la cumpărături şi văd părinţi cum cumpără aceste ”otrăvuri” copiilor, care săracii nu au învăţat despre efectele dăunătoare ale acestor băuturi.
Margarina
Ulei de soia modificat genetic prin procese chimice nu tocmai recomandate, dar şi alte uleiuri hidrogenate bogate în acizi trans, margarina aduce cu ea cei mai periculoşi acizi pentru organismul uman, ce ridică colesterolul rău (LDL) la cote alarmante şi îl scade pe cel bun (HDL). Grăsimile sintetice nu pot fi arse de organism, se depun pe membrana celulelor, paralizând practit sistemul imunitar prin depozitarea grăsimilor în ţesuturi. Materiile prime sunt ieftine, iar până la preţul pe care oamenii naivi îl plătesc, se fac reclame, se mituiesc vedete şi doctori pentru a o promova şi a minţi populaţia cu îmbunătăţirea ingredientelor din acest produs periculos.
Chipsurile de cartofi
Cartofii prăjiţi la pungă sau chipsurile, gustarea cu numeroşi fani, mai ales printre copii şi tineri, sunt atât de nesănătoşi încât consumul lor zilnic nu numai că este echivalentul a cinci litri de ulei de gătit, ci are legătură cu problemele de dezvoltare la copiii nenăscuţi, hiperactivitatea la copii şi potenţial de cancer la adulţi. Alături de sare şi grăsimea trans, apare zahărul, şi el inclus în cartof, toate formând trioul pe care creierele noastre îl doresc din instinct, cu cât mai bună e ”explozia”, cu atât o vom dori mai mult. Consumate în exces, aceste produse reprezintă un pericol grav pentru sănătate din mai multe puncte de vedere, cercetările poziţionându-le în legătura directă cu riscul de obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 (zaharat).
Acesta a fost topul meu, dar cu siguranţă nu pot să nu menţionez, maionezele, biscuiţii, bomboanele şi ciocolata cu cremă, pop-corn, majoritate prăjiturilor din comerţ, cerealele cu gluten, tot ce conţine alcool, dar şi multe altele. Lista este lungă, tocmai de aceea devine atât de greu începutul unei schimbări alimentare în bine. Cu siguranţă dacă te numeri printre persoanele ce consumă orice, oricând vei aduce un mare plus sănătăţii tale dacă vei elimina din alimentaţia ta produsele enumerate în acest articol.