Aşa cum poate ştiţi deja alimentaţia noastră trebuie să se adapteze în funcţie de sezon.
De ce? Păi haideţi să ne gândim logic,la fel ca în cazul tuturor alimentelor, fructele cu cât vor fi consumat mai aproape de perioada în care ele se dezvoltă natural fără să fi fost forţate de mâna omului, cu atât vor aduce cu ele o mai mare parte din complexul de nutrienţi standard ce se regăsesc în conţinutul lor. Cele importate, spre exemplu, strugurii. Dacă îi mâncaţi la sfârşitul iernii, veţi simţi un gust diferit, dar cu siguranţă şi baza nutritivă a acelui bob de strugure este egală cu zero. De ce? Pentru că sunt culese înainte de maturitate, îngheţate în locaţii ”artificiale” şi trimise chiar şi până la 4000 de kilometrii distanţă. Produsele din import sunt injectate pentru a fi mai arătoase, în schimb gustul lor are de suferit, la fel cum se întâmpla şi în cazul legumelor. Aşa că am ales gutuile, perele, merele, strugurii roşii, dar şi prunele ca şi fructe de bază ce nu ar trebui să lipsească de pe masa voastră în această toamnă.
Gutuile
Pentru că toamna s-a instalat deja, iar virozele respiratorii au început să intre în corpul celor cu imunitatea mai scăzută, recomand consumul intens de gutui, pentru că acestea acţionează destul de puternic în prevenirea inflamaţiilor gâtului, de asemenea prevenind şi anemia. Cu un conţinut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi fier, gutuile întăresc sistemul imunitar şi îl ajută să lupte împotriva virozelor respiratorii.v Infuzia de coji şi frunze de gutui calmează tusea, înlătură răguşeala şi eliberează căile respiratorii.
Perele
Stimulează imunitatea, graţie vitaminelor A, B1, B2, E, C. De asemenea, prin compoziţie, perele mai conţin caroten şi acid folic. Se spune că perele pot aduce un efect benefic asupra afecţiunilor cardiovasculare, dar şi a unor tipuri de cancer, prin conţinutul de vitamine C, E şi cupru ce acţionează ca un antioxidant asupra radicalilor liberi acumulaţi în celule.
Merele
Reglează nivelul de zahăr din sânge datorită polifenoliilor şi, în acelaşi timp, reduce absorbţia de glucoză din tractul digestiv. Merele sunt bogate în vitamina A şi C, calciu, potasiu, acid folic, fier, fosfor şi antioxidanţi, toate fiind prezente în concentraţie mai mare în coaja merelor. Consumaţi, aşadar, merele cu tot cu coajă pentru a obţine beneficii maxime pentru sănătate. În plus, studiile făcute asupra lor au demonstrat că reduc riscul apariţiei diabetului şi a bolilor de inimă.
Strugurii roşii
Strugurii conţin o serie întreagă de oligoelemente (minerale) ce întăresc organismul şi îi dau vitalitate, de aceea au fost denumiţi „polivitamine naturale”. În compoziţia lor întâlnim: calciul, fosforul, potasiul, sodiul, fierul, dar şi vitaminele A, B1, B2 , C, precum şi niacină şi taninuri. La fel ca şi în cazul fructelor de pădure, strugurii conţin cel mai puternic antioxidant, resveratrol, care este totodată şi un pigment ce conferă culoarea movalie a strugurilor. Atenţie mare de unde îi cumpăraţi, strugurii sunt consideraţi fructele cu cel mai înalt nivel de pesticide.
Prunele
Vitamina C (o singură prună asigură 10% din necesarul zilnic), vitamina A (sub formă de beta-caroten), fibre, vitamina B2 (riboflavină) şi potasiul sunt cei mai importanţi nutrienţi ai acestui fruct. Prunele conţin acid oxalic, un produs natural ce se găseşte în mai multe fructe şi legume (cum sunt şi strugurii, merele, perele şi gutuile de care am vorbit mai sus) acest acid se poate cristaliza sub formă de pietre oxalate în tractul urinar, iar persoanele ce suferă de pietre la rinichi să evite consumul mare de prune şi în general de fructe. Totodată este indicat să se mărească cantitatea de apă consumată pe zi.
De reţinut
– Încercaţi să consumaţi fructele de mai sus în stare naturală şi nu sub formă de gemuri, dulceţuri etc.
– Fructele au o cantitate mare de zahar, aşa că cel mai bine ar fi să le consumaţi cu moderaţie, mai ales dacă sunteţi într-un regim de slăbire.
– Nu le alegeţi în funcţie de cât de bine arată pentru că asta nu vă face să arătaţi şi voi bine. Încercaţi ori să le procuraţi de la o sursă sigură, ori atunci când mergeţi în piaţă să le căutaţi pe cele care arată cât mai natural.