Cei mai mari consumatori de soia sunt asiaticii, pe vremuri acest aliment fiind folosit ca şi îngrăsământ, dar odată cu trecerea timpului acest produs a început să fie consumat şi de oameni, tocmai pentru că numărul acestora creştea în imperiu. Pe atunci, modul de preparare era unul simplu şi sănătos: se lasa la înmuiat, soia fermenta şi începea să încolţească, proces care dura câteva luni pentru a elimina toxinele. În general, soia era alimentul adoptat de clasa săracă a ţării.
Soia, un aliment periculos
Lucrurile au început să se schimbe în ziua de astăzi: se caută ca soia să fie procesată într-un mod cât mai ieftin, dar totodată să respecte anumite standarde, toată lumea bazându-se că este cea mai bună proteină de tip vegetal, acest lucru ascunzând faptul că, în urma acestor procese ieftine, soia aparent un aliment benefic pentru organism, până ajunge în farfurie sau ca parte a unui aliment, acumulează tot felul de organisme modificate, substanţe chimice,pesticide.
Poate o să veniţi şi o să-mi spuneţi acum, da, dar toate alimentele sunt procesate. Corect, dar contează şi cum. Unele trec printr-o serie de procese uşoare fără a fi nevoite să suporte tot felul de substanţe “chimice” pentru a arăta mai bine şi pentru a fi mai gustoase, iar altele aşa cum este şi soia, trec prin modificări mult prea drastice care atrag dupa sine procese chimice, aditivi şi organisme, aspecte care de fapt sunt ascunse iar marile companii plătesc foarte mulţi bani ca ele să rămână ascunse.
Ce alimente conţin soia
De cele mai multe ori, soia este ascunsă în alimente, iar aici mă refer la alimentele care împreună cu alte ingrediente formează produsul finit pe care îl vedem în rafturi sau la vânzare: hamburgeri, fulgi de cereale, batoane de slăbit, dulciuri, mezeluri, paine etc. Chiar dacă numele de “soia” nu este trecut pe eticheta produsului, acesta este menţionată sub denumirea de “proteină vegetală” care nu este altceva decât un “truc” al producătorilor pentru a ascunde de ochii cunoscătorilor şi mai ales de oamenii “naivi” care atunci când văd scris “proteină”, se gândesc direct la sănătate.
Ce alte alimente sunt la fel de periculoase ca soia
Aşa cum spuneam, soia este cea mai mare sursă de proteină vegetală, dar evident că nu este singura.Surse foarte bune sunt leguminoasele (mazăre, fasole, linte, năut) dar să nu uităm de seminţe de in, susan, cânepă, dovleac şi evident nucile şi categoria fructelor oleaginoase. Nu trebuie să evităm nici alimentele care, în urma precesării, rezultă produse din soia, cum ar fi tofu şi laptele de soia, de fapt singurele alimente pe care le-aş recomanda să fie incluse în alimentaţie, dar nu foarte des. De ce nu foarte des?Pentru că şi acestea trec prin procese moderne în care se folosesc aditivi, conservanţi, arome şi substanţe toxice cum ar fi aluminiul, iar acestea nu fac decât să piardă singura sursă notabilă din acest aliment, proteina.
Astăzi am vorbit despre un subiect care a atras după sine de-a lungul timpului foarte multe păreri pro şi contra. Foarte mulţi nutriţionişti recunoscuţi au încercat să introduca soia in alimentatia oamenilor in timp ce altii o vroiau scoasa de tot.Pana la urma marii producatori au vazut cantitatea de soia care se poate produce si potentialul acestui aliment si binenteles ca au intrat in acest conflict, lucru ce a facut ca soia sa nu mai fie decat furaj pentru animale ci sa ajunga un aliment omniprezent in alimentatia omului.
Tu mănânci soia? CITESTE CE SPUNE NEBY DESPRE CONSUMUL DE PAINE