Filmele şi alimentaţia greşită

.

Mare parte dintre filmele pe care le vedem la televizor sau la cinema conţin aluzii sau chiar reclame mascate la alimente şi băuturi care intră în categoria junk food. Mai mult, personajele…
… nu respectă reguli elementare de siguranţă, cum ar fi traversarea străzii pe zebră.

Sucuri şi lanţuri fast-food în filmele americane

Deşi s-a vorbit destul de mult despre alte obiceiuri greşite pe care le promovează filmele, de exemplu violenţa, consumul de alcool, fumatul, puţini s-au gândit că ar putea fi periculoase şi aluziile la diverse mărci de alimente sau lanţuri de fast food-uri.

Ideea i-a venit unei pediatre din SUA, pe când se uita împreună cu fiul ei la un film de acţiune. Ea şi-a dat seama că pelicula menţiona de foarte multe ori nume de mărci şi s-a gândit să-şi verifice bănuiala.

Rezultatul a fost un studiu care a analizat primele 20 de filme din box-office-ul fiecarui an, între 1996 si 2005.  Fiecare peliculă a fost vizionată şi s-au notat aluziile la nume de mâncăruri şi băuturi, restaurante de tip fast-food şi supermarketuri.

Din cele 200 de pelicule analizate, 69% menţionau cel puţin un nume de marcă. Dintre acestea, cele mai multe erau filme nerecomandate copiilor sub 13 ani. Ca gen, peliculele pline de aluzii erau în mare parte comedii, filme de acţiune şi de groază.

Dintre alimente, cele mai menţionate au fost batoanele de ciocolată (26%) şi  snacks-urile sărate (21%). Dintre băuturile menţionate, trei sferturi erau sucuri îndulcite, în top fiind Pepsi şi Coca-Cola.

Două treimi din restaurantele ce apar în filme sunt lanţuri de fast-food. Cel mai des menţionat (13,1%) este McDonalds.

Cercetătorii avertizează că aluziile la produse junk food şi la restaurante fast food sunt foarte subtile. Ei la cataloghează chiar ca fiind subliminale. Sunt cu atât mai periculoase cu cât cei mici nu se uită la un film doar o dată.

Pentru că nu putem să le interzicem copiilor să se uite la filme, pediatrul american care a realizat studiul ne sfătuieşte să folosim peliculele ca ocazie de a aduce în discuţie importanţa alimentaţiei.

De câte ori un personaj consumă o băutură sau un aliment mai puţin sănătos, poţi întreba copilul dacă alegerea respectivă i se pare corectă. De asemenea, ar trebui să-i explici diferenţa între film şi realitate, între personaj de pelicula şi persoană reală.

Personajele din filme nu trec strada pe zebră

De altfel, nu este prima dată când americanii se gândesc la influenţa pe care o au filmele asupra sănătăţii copiilor. Instituţiile din SUA încearcă de mult timp să convingă producătorii hollywoodieni de responsabilitatea pe care şi-o asumă, vis-a-vis de sănătatea celor mici. Rezultatele încep să apară deja.  

Se pare că personajele din filmele pentru copii sunt mai responsabile astăzi, decât în trecut. Un alt studiu publicat recent, a arătat că tot mai multe personaje apar cu centura de siguranţă atunci când merg cu maşina, poartă cască dacă se plimbă cu bicicleta şi traversează strada pe trecerea de pietoni.

Chiar şi aşa peste 40% dintre personaje nu poartă centura de siguranţă, iar 75% nu-şi pun casca. Mai rău, 65% dintre cei care apar în filme trec strada prin locuri nepermise.

Chiar dacă nu ne dam seama, aceste detalii pe care noi poate că nici nu le observăm le rămân întipărite în minte copiilor care vor învăţa că nu este obligatoriu să respecţi regulile impuse de părinţi.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton