Află totul despre fibromul uterin – cum se manifestă, care sunt factorii de risc şi care este tratamentul.
Ce este un fibrom uterin
Fibromul uterin este o tumoare necanceroasă a uterului, care apare la femeile aflate la vârsta reproducerii. Aceste tumori, destul de frecvente, nu devin cancerose şi nu măresc riscul de cancer uterin. Pot varia ca dimensiune de la foarte mici, imposibil de văzut cu ochiul liber, până la foarte mari. Poţi să ai un singur fibrom sau mai multe.
Care sunt simptomele fibromului uterin
Se estimează că trei din patru femei au un fibrom uterin în cursul vieţii, dar multe din ele nici nu îşi dau seama pentru că nu există simptome.
Atunci când simptomele apar este vorba de:
• Sângerări menstruale abundente
• Menstruaţie prelungită
• Dureri pelbine
• Constipaţie
• Dureri de spate care radiază spre picioare.
• Nevoia de a urina frecvent şi senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare.
De ce apare fibromul uterin
Cauzele exacte nu se cunosc, însă apariţia acestor tumori este legată de activitatea hormonală şi de moştenirea genetică. Dacă mama sau sora ta s-au confruntat cu această problemă, atunci e posibil să apară şi la tine.
Femeile care au avut cel puţin o sarcină şi o naştere au un risc ai mic e fribrom uterin.
Tratamentul fibromului uterin
Dacă fibromul este mic şi nu produce simptome neplăcute, nu este nevoie să fie tratat, ci doar ţinut sub observaţie.
În cazuri mai grave, tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical. Din păcate, în România mulţi medici recomandaă histerectomia (îndepărtarea uterului) chiar dacă există şi variante mai puţin radicale.
Una din ele este embolizarea.
Embolizarea fibromului uterin
Aceasta e o procedură minim invazivă prin care se întrerupe circulaţia sanguină către fibrom, Nemaifiind irigat cu sânge, acesta „moare”. Embolizarea nu presupune incizii chirurgicale, ci doar introducerea unui cateter prin vasele de sânge de la nivelul braţului şi ghidarea lui către uter.
Foto: Thinkstock