Vrei să te ferești de o sarcină nedorită? Te temi de efectele secundare ale pilulelor, iar alte metode deja cunoscute ți se par nesigure? Iată că, grație noilor descoperiri, ai de unde alege ce ți se potrivește.
Studiile ultimilor ani arată că, în România, femeile aleg atât de des să avorteze, încât se poate spune că întreruperea sarcinii e o metodă de contracepție. În fiecare an, dintr-un milion de femei însărcinate, peste 700.000 avortează, iar aproximativ 7% au peste 10 avorturi efectuate! De ce se întâmplă asta? Tot statisticile vorbesc. Se pare că noi, româncele, preferăm metodele tradiționale, în locul celor moderne, cu adevărat eficiente, motiv pentru care ne situăm pe un loc fruntaș, dar rușinos, în clasamentul țărilor cu cea mai mare rată de avort.
ALEGE CE-ȚI CONVINE!
Deși pilulele contraceptive reprezintă cea mai sigură metodă cunoscută pentru evitarea sarcinii nedorite, unele femei se tem să le ia, pentru că au aflat de la alte femei, care le iau „după ureche”, din auzite, nu la recomandarea specialistului, că au efecte secundare. E drept că, utilizate timp îndelungat, contraceptivele orale pot duce la creştere în greutate, scăderea libidoului, retenţie de apă, suprasolicitarea ficatului. Dar nu e o regulă generală. În plus, au apărut și suplimente care înlătură efectele nedorite. Și, ce e mai important, există alternative, la fel de eficiente și la îndemână. Plasturele, inelul, implantul, injecția și DIU oferă protecție de peste 99%. Iată cei 5 aliați în evitarea sarcinii nedorite.
1 Injecția. Are efect 3 luni. Doar că trebuie să mergi la medic pentru a o face. Conţine o doză mare de progesteron, care se injectează intramuscular. Pot apărea sângerări neregulate, dar se poate face femeilor care alăptează și celor cărora estrogenul le face rău. 2 Plasturele hormonal. Este singura metodă cu administrare săptămânală. Conține hormoni care se eliberează prin piele în organism. Se poate lipi în orice loc din partea superioară a trupului, cu excepția sânilor, pe pielea curată și uscată. Se utilizează 3 plasturi pe lună, câte unul pe săptămână, după care se face pauză, timp în care apare menstra. Atenție! Dacă te știi cu tensiune mare, cu risc de tromboză, dacă ai peste 35 de ani și fumezi, întreabă medicul înainte să-l folosești.
3 Inelul contraceptiv. Te protejează o lună întreagă. Conține hormoni care se eliberează local, fără a afecta tractul digestiv. Se introduce în vagin și acolo acționează, timp de 3 săptămâni. Apoi se scoate, se face pauza de 7 zile pentru menstră și se introduce un nou inel. Atenţie, însă! Dacă alegi această metodă de contracepţie, trebuie să respecți aceleași măsuri de precauție ca și pentru plasture.
4 Implantul. Chiar dacă e necesară vizita la medic, acesta protejează 3 ani! Conține doar progesteron și poate fi utilizat de toate femeile, cu excepția celor cu tromboză acută, embolism sau boli severe de ficat. Odată îndepărtat, poți rămâne din nou însărcinată. Constă într-un recipient fin, moale, din plastic de circa 4 cm lungime şi 2 mm diametru, care se introduce pe partea interioară a brațului, de către medic. Nu se vede și poate fi scos oricând. 5 Dispozitivul intrauterin. Asemănător cu steriletul, dispozitivul hormonal (DIU) mai este cunoscut și ca sistem intrauterin. Acesta conține progesteron, se introduce direct în uter de către medic și te lasă fără griji vreme de 5 ani. Este recomandat femeilor care au născut deja și celor aflate în relații stabile. Necesită controale periodice, pentru a verifica dacă a rămas în poziția corectă și nu s-a deplasat.
„Deşi putem alege contraceptivul potrivit pentru fiecare, nu putem înlătura efectele nedorite. Era dificil să le spun pacientelor că nu am o anume medicaţie pentru eventualele dureri de cap, scăderea libidoului, greaţă, retenţia de apă, alternativa fiind până acum schimbarea contraceptivului. O parte dintre ele renunţau la beneficiile contraceptivelor. Acum avem o soluţie, prin unicul supliment alimentar de pe piața românească ce înlătură efectele secundare generate de contracepţia hormonală, fără a-i scădea eficacitatea.”