Fericirea are efecte secundare? Motive pentru care prea multă fericire strică

.

În general, oamenii caută sau încearcă să redobândească fericirea. Dar studii recente au arătat că o stare veşnică de satisfacţie şi bucurie poate avea efecte nedorite asupra organismului uman. Iată principalele motive pentru care nu este bine să exageraţi cu fericirea.
Cercetătorii americani au descoperit de curând un fapt alarmant, şi anume că fericirea are o latură ascunsă negativă. Deşi sună ciudat, starea de fericire nu aduce doar avantaje corpului nostru. În ciuda hormonilor simpatici şi a stării de bine, fericirea ne poate afecta psihic pe termen lung, potrivit grupului condus de June Gruber, de la Universitatea Berkeley.
Cercetătoarea nu s-a lansat singură în această căutare a dozei potrivite de fericire necesară organismului uman. Echipa ei a decoperit nu mai puţin de patru dezavantaje ale stării de bine.
1. Prea multă fericire diminuează creativitatea şi atenţia la pericole
Fericirea are efecte secundare? Motive pentru care prea multă fericire strică

Un studiu din 2008 a relevat că oamenii care se confruntă cu cantităţi mari de bună dispoziţie îşi pierd creativitatea. De asemenea, prea multă pozitivitate îi face pe oameni incapabili să facă faţă situaţiilor noi. În plus, fericirea reduce inhibiţiile şi creşte încrederea de sine, ceea ce poate duce la asumarea unor riscuri prea mari. Potrivit cercetătoarei, oamenii fericiţi sunt mult mai adesea tentaţi să încerce droguri sau să abuzeze de alcool şi sunt înclinaţi către promiscuitate.
2. Fericirea în exces reduce competitivitatea
Fericirea are efecte secundare? Motive pentru care prea multă fericire strică

Oamenii care se declară mulţumiţi de ei înşişi şi de viaţa lor prezintă riscul de a renunţa la ambiţii, potrivit echipei conduse de June Gruber. Ea a spus că fericirea ne dă senzaţia de împlinire şi, prin urmare, nu mai vrem să luptăm pentru noi obiective. Lipsa de competitivitate este un alt simptom că suntem prea fericiţi în viaţa de zi cu zi. Cercetătoare îşi face astfel griji pentru oamenii care lucrează în domenii agresive, cum ar fi bursa sau corporaţiile. Angajaţii acestor tipuri de companii nu pot risca să-şi piardă spiritul combativ, în defavoarea fericirii.
3. Nu toate tipurile de fericire se potrivesc oricui
Fericirea are efecte secundare? Motive pentru care prea multă fericire strică

O altă caracteristică a oamenilor cu adevărat fericiţi este că sunt mândri. Deşi o astfel de atitudine nu poate fi de condamnat, mai ales dacă sursa fericirii este o realizare profesională de exemplu, echipa de cercetători de la Berkeley vine cu o altă abordare. Ei susţin că mândria aceasta poate duce la rezultate sociale negative, cum ar fi agresivitatea faţă de semeni sau chiar comportament maniacal. Cu alte cuvinte, ei susţin că fericirea în doze mari poate interveni negativ în relaţiile cu oamenii din jur.
4. Căutarea fericirii te poate face nefericit
Unul din puţinele argumente care chiar are şanse să ne convingă. Ştim cu toţii cât de greu se poate trece peste unele eşecuri, mai ales când vine vorba de ceva atât de serios şi profund, cum ar fi căutarea fericirii. Unele studii susţin teoria cercetătorilor americani de la Berkeley, potrivit cărora cu cât încerci mai tare să fii fericit, cu atât îţi scad şansele să obţii respectiva stare. Standardele persoanelor care caută fericirea adevărată devin mai mari, ceea ce poate duce la dezamăgire mult mai rapid.
Fericirea are efecte secundare? Motive pentru care prea multă fericire strică
Sfaturile finale ale echipei conduse de Gruber includ servirea fericirii în doze mici, găsirea momentului potrivit pentru a te bucura de stare şi căutarea ei din motivele potrivite.
Foto: Shutterstock

Vezi și cele mai frumoase citate despre fericire.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton