Fereşte-te de toxiinfecţiile alimentare

.

De sărbători încercăm să facem economie la orice, inclusiv la mâncare. Şi, cum mesele tradiţionale includ şi carne, cu toţii căutăm surse mai „prietenoase” din punct de vedere financiar.

Din păcate, acestea nu sunt întotdeauna sigure şi sănătoase.

Mai mult, din dorinţa de a găti mult şi repede, în această perioadă, ignorăm regulile de igienă.

Produsele de origine animală şi, uneori, chiar şi cele vegetale pot fi o sursă de infecţie cu diverşi patogeni, dacă nu sunt prelucrate şi gătite aşa cum se cuvine.

Toxiinfecţiile alimentare sunt mai uşoare sau mai grave în funcţie de tipul patogenului şi starea de sănătate a celui afectat. Însa chiar şi o infecţe uşoară este de ajuns ca să-ţi strice sărbătorile.

Aşa că urmează aceste reguli pentru a proteja sănătatea ta şi a familiei tale.

– Cumpără produsele de origine animală din surse sigure. Chiar dacă le găseşti mai ieftin la cunoştinţele de ţară, nu poţi fi sigură de sănătatea animalelor de la care provin.

– Când găteşti spală-ţi bine mâinile, dar şi ustensilele şi suprafeţele de lucru din bucătărie. Foloseşte apă caldă şi săpun sau detergent de vase, din belşug.

– Cea mai importantă sursă de contaminare este carnea crudă sau insuficient pregătită termic. Aşa că evită fripturile în sânge. Majoritatea patogenilor sunt eliminaţi la temperaturi între 65 şi 75 de grade Celsius.

– Nu păstra alimentele crude în acelaşi recipient cu cele deja pregătite sau care nu vor fi prelucrate termic. De exemplu, nu trebuie să pui carnea crudă lângă legumele pentru salată sau lângă mezeluri pentru că germenii pot trece pe acestea din urmă.

– Ustensilele care au atins carnea crudă nu trebuie să atingă şi legumele, mezelurile sau mâncarea gătită. Şi ele pot să transmită germenii.

– Cel mai sigur mod de a dezgheţa carnea este să o scoţi din congelator şi să o laşi în frigider peste noapte. Dar ai grijă să nu se scurga apă din ea în oalele de pe raftul de desubt. Nu este igienic să dezgheţi carnea în apă caldă sau să o laşi o zi întreagă pe masă.

– Dacă ai cumpărat carne proaspătă dar nu vrei să o foloseşti imediat, pune-o în congelator imediat ce ai ajuns cu ea acasă.

– Şi ouăle crude pot fi o sursă de contaminare. Nu folosi pentru maioneză ouă de a căror calitate nu eşti sigură.

Este o perioadă în care consumăm multă carne, dar trebuie ştiut că pot transmite germeni şi legumele sau fructele crude, sucurile de fructe, peştele şi fructele de mare, mezelurile, laptele nepasteurizat şi brânzeturile.

Printre germenii care ne pot îmbolnăvi se numără E. coli, giardia, listeria, salmonella, streptococul auriu, rotavirusul şi virusul hepatitei A. Simptomele se pot declanşa la câteva ore după masă sau la câteva zile, în funcţie de patogen.

Este vorba de greaţă, vărsături, oboseală accentuată, febră, dureri abdominale, diaree. In perioada sărbătorilor, toxiinfecţia este adesea confundată cu o indigestie şi nu este tratată aşa cum se cuvine.

Din fericire, un organism sănătos poate să învingă boala în câteva zile, chiar şi fără tratament, dar este indicat un control medical care să stabilească exact despre ce e vorba, mai ales că uneori e nevoie de antibiotice, iar automedicaţia, în general, poate face mai mult rău decât bine.

De exemplu, antidiareicele pot să încetinească eliminarea patogenului din sistemul digestiv, prelungind boala.

Dacă adulţii sănătoşi pot scăpa de o toxiinfecţie fără probleme, boala este mai periculoasă pentru bătrâni, copii şi bolnavi cronici. Foarte atente ar trebui să fie şi femeile însărcinate, pentru că, la ele, simptomele pot fi mai grave, iar, uneori, este în pericol şi fătul. În timpul sarcinii, regulile menţionate trebuie urmate cu sfinţenie pentru a preveni contaminarea.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton